BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безплатна книжка обяснява на децата за коронавируса

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
435245

Пандемията от COVID-19 промени живота на всички нас. Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес. На най-малките понякога им е трудно да разберат защо не могат да ходят на училище, в детската градина или да се срещат с приятели и да карат колело в парка.

За да помогне в тази ситуация, Издателска група „Просвета“ публикува на своя сайт книжката „История за коронавируса“, която е безплатна и достъпна за всички. (Отвори ТУК – pdf файл )

Това е простичка история за сложна ситуация. Тя е предназначена за деца над 2-годишна възраст и цели да подкрепи родителите, които трябва спокойно и без заобикалки, с правилните думи и емоции да обяснят на най-малките какво е това „чудовище“, заради което не могат да излязат навън и да правят обичайните за тях неща.

Автор на „История за коронавируса“ е Франческа Дал’Ара – италианскa психоложка и терапевтка в болницата „Поликлинико ди Милано“. Идеята за създаването на книгата е на Мария Антонела Костантино, завеждащ звеното по детска и юношеска невропсихиатрия в същото медицинско заведение.

Илюстрациите са дело на Джада Негри, преподавателка в Европейския институт по дизайн в Милано, Италия.

Книгата е предоставена на „Просвета“ от италианското издателство „Ериксон“.

С „История за коронавируса” се обръщаме към едни специални герои – нашите деца – заявяват от “Просвета”. – Книгата, която разгръщате, ще бъде ваш помощник в разговорите за коронавируса и ще отговори на важните въпроси, които вълнуват най-малките.

Диалогът между Маги и майка й ни подсказва как да обясним случващото се по спокоен и разбираем начин, но и без заобикалки. Това не е страшна история, с която да сплашим непослушното дете; тъкмо напротив – текстът в тази книга гарантирано прогонва кошмарите.

Истинската сила на „История за коронавируса” се корени в способността й да сближи родителите с децата и да ни припомни, че всички ние сме герои, стига да сме заедно и да се осмелим да говорим за страховете си.

Авторът:

Франческа Дал’Ара е психолог и терапевт по професия. Работи за Научния институт за проучване, хоспитализация и здравни грижи към „Поликлинико ди Милано” от 2005 г. насам, в звеното за детска и юношеска невропсихиатрия за деца с множество увреждания и редки болести.

Илюстраторът:

Джада Негри се дипломира като психолог и терапевт, а по-късно е напълно пленена от картинния свят, по-точно от илюстрацията и фотографията. От 2009 г. насам работи съвместно с национални и международни издатели. Работата є включва илюстрации към детски книги, илюстрации в списания и изработка на канцеларски материали. С творбите си участва и в различни изложби. Джада преподава илюстрация в Европейския институт по дизайн в Милано.

#

spodelime.com

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!