BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Библиотека „Родина” посреща 160-годишнината си като уважавана и забележителна публична библиотека

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Biblioteka Rodina zala

Biblioteka Rodina znakУважаеми приятели, въпреки извънредното положение и невъзможността да празнуваме с читатели, за екипа на Библиотека „Родина” Стара Загора 25 март е особено тържествен, защото дългогодишната и авторитетна публична библиотека отбелязва впечатляваща годишнина. На красив пролетен ден, изпълнен с прелестна символика – Благовещение, библиотека „Родина” бележи 160 години от своето създаване. Едва ли случайно за начало на нейното летоброене тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци са избрали този чудесен християнски празник. Те са положили началото ѝ с 51 тома книги, колкото е притежавала библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци.

Формулирали са своята благородна цел: „Да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”. 17 години по-късно книгите на първата старозагорска библиотека са изгорели в пламъците, опожарили през 1877 г. Стара Загора. Тогава са изпепелени старопечатни и възрожденски издания, дарени преди Освобождението от Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески, Анастасия Тошева… – книжовници, учители и общественици, записали имената си в историята на Стара Загора с нещо съзидателно и достойно за уважение. Сега за втори път за последния век и половина библиотеката е принудително затворена, читателите ѝ са далеч, а ние се опитваме да съхраним делото на създателите ѝ по най-добрия възможен начин.

Привидно може да ни се струва, че живеем в много, много по-различна реалност, но едно е останало непроменено, а именно основните човешки ценности – свобода, благоденствие и развитие на обществото и на отделната личност. В Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки от 1994 г. се казва, че тези ценности „ще бъдат постигнати само от добре информирани хора. Конструктивното участие и развитието на обществото зависят от доброто образование, както и от свободния и неограничен достъп до знание, мисъл, култура и информация”. Непроменено от много време е и разписаното в Конституцията на Република България неотменимо човешко право да се получава и разпространява информация. Да, във времето на интернет библиотеките не са вече единствен лидер на пазара на информационното обслужване! Конкуренцията се засилва и това е видимо. Но едно е категорично сигурно, а именно надеждността на всички цифри и факти, които читателите ни ще прочетат на хартиените страници. А за нас, хората на средна възраст, израснали без милион достъпни главозамайващи развлечения, библиотеката е била и си остава аптека за душата и сладкарница за ума.

Екипът на Библиотека „Родина” в Стара Загора ще отбележи своята 160-годишнина с програма
през втората половина на 2020 г. Съобразявайки се със скромния си бюджет, ще предложим на четящите ни съграждани срещи с интересни и популярни творци по повод издаването на най- новите им книги, както и ценни изложби. Акцент през юбилейната ни година ще бъде и ХХХVІІ издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, с което ще завършат възстановените Есенни литературни дни в Стара Загора.

Скъпи старозагорци, добре сте дошли в Библиотека „Родина” на бул. „Руски” 17 и нейните 5 филиала веднага след като стане възможно!

Следете предложенията ни за дистанционно обслужване на сайта ни www.rodina-bg.org.

* * *
Уважаеми читатели,

Biblioteka RodinaНапомняме Ви, че предвид обявеното извънредно положение в страната за превенция на коронавируса, библиотека “Родина” Стара Загора не обслужва читатели в Централната библиотека и филиалите ѝ до 13 април 2020 г.

Тези от Вас, които имат нужда от справки и библиотечни материали за самоподготовка се обслужват онлайн. За Ваше улеснение в сайта на библиотеката – в рубриката „Предлагаме Ви”, която е вляво, е изнесена подрубрика „Електронни услуги за читатели”.

Приканваме Ви да използвате онлайн услугата „Попитай библиотекаря”. Ще отговаряме на въпроси, свързани с ресурсите на библиотеката:

* как да получите копие на търсени от Вас статии от списания и части от книги;
* наличие на книги, списания, вестници.

Подходящи за специалисти, ученици и студенти са специализираните онлайн услуги, които библиотеката предоставя:

* сканиране и е-доставка на статии от списания и части от книги/сборници.
* предоставяне на писмена библиографска информация;

Към всяка услуга има подробно разписана информация за нейното съдържание и начина на ползване. Достъпът до специализираните онлайн услуги е от тук: www.rodina-bg.org/elektronni-
uslugi-za-chitateli. Възползвайте се!

При възстановяване на нормалното работно време на библиотеката, библиотечните документи с изтекъл срок на заемане ще се приемат без санкции към читателите.
#

бутони за споделяне

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!