BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВОЛЯ: Неграмотните и данъчните длъжници да не могат да гласуват

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
_Urna

Български граждани без завършено основно образование да нямат право да гласуват. Това е едно от предложенията за промяна на Изборния кодекс, които внесоха в парламента депутатите от „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“. Те предлагат правото на глас да губят и тези сънародници, които имат неплатени данъци и осигуровки. „Промените ще имат бързо и пряко позитивно въздействие върху целия изборен процес и недостатъците му, за които сега само се говори. Неграмотните граждани често стават жертва на контролиран и платен вот, нямат никаква представа за какво и за кого гласуват. Според нас, избирателите трябва да имат капацитета да гласуват осъзнато и информирано. Да завършиш поне осми клас е задължение на всеки български гражданин по Конституция. Ако трябва ще променим и нея, за да пресечем един път завинаги купуването на гласове“, коментира зам.-председателят на НС и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки. Той припомни член 53, ал. 2 от Конституцията, в който се казва, че образованието е задължително до 16-годишна възраст. Според Марешки гражданите имат не само права, но и задължения. „Отказът да си изряден данъкоплатец, е отказ да участваш солидарно в обществения живот. В момента ти искат документ за платени данъци и осигуровки за какво ли не, а за толкова важно нещо като изборите – не. Затова трябват спешни промени“, допълни Веселин Марешки.

Друго предложение на ВОЛЯ, с което ще се гарантира прозрачността на изборите, е видеонаблюдение онлайн в края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. „Всеки гражданин ще може през компютъра си да следи какво става в неговата секция. Това е гаранция за граждански контрол върху процеса“, категоричен е зам.-председателят на НС Веселин Марешки.
#

бутони за социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!