BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Георги Желев: Почистването с препарати на хлорна основа и неизползването на предпазни маски от здрави хора е грешка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
д-р Георги Желев

Д-р Георги Желев е преподавател в Тракийския университет, доказан специалист в епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина.

– Д-р Желев, препоръчвате ли използването на предпазни маски от здрави хора и защо?
– Използването на маски от здрави хора е абсолютно полезно и препоръчително, особено на обществени места, и то затворени такива – като градски транспорт, хранителни магазини и аптеки. Маските съдействат за намаляване на приетата инфекциозна доза, а това не е маловажно. За да се развие инфекция е необходимо приемане на определено количество вирус, и то сравнително голямо количество – това е т.н. минимална инфектираща доза. Ето защо намаляването на приета вирусна доза при носенето на маски намалява риска от заразяване. Важно е да се знае и че нивото на инфекциозната доза пряко влияе върху самото протичане на заболяването. Има пряка зависимост между инфекциозната доза и прогнозата и тежестта на заболяването, което настъпва. Висока инфекциозна доза е равно на кратък инкубационен период, бързо протичане, по-тежка клиника и по-неблагоприятна прогноза – затова е важно да се избягва близкият контакт с болни/заразени хора и ползването на затворени обществени пространства с малък обем като асансьори и др., в които концентрацията на вирусните частици е висока. По-малък е шансът вирусът да попадне през очите или носа, отколкото през вдишване през устата.

– Защо не препоръчвате да се почиства с препарати на хлорна основа?
– За съжаление това е една от големите грешки, които потребителите правят в домашни условия. Проблемът идва оттам, че хлорът е токсичен газ, той е използван и като бойно отровно вещество през Първата световна война. Хлорът в закрити помещения може да доведе до развитие на асептично възпаление на белия дроб, както и оток на белия дроб, отделно той потиска имунната система. По този начин човек става по-възприемчив към заразяване и заболяването би протекло в много по-тежка клинична картина. Подовете на помещенията са с пренебрежима епидемиологична роля по отношение на заразяването и почистването с препарати тип “Белина” по-скоро носи вреда, отколкото полза.

– С какво препоръчвате да се дезинфекцира и кои повърхности са от значение?
– Парогенераторите са подходящи, също дезинфектанти, които са нетоксични, като четвъртичните амониеви съединения, има изключително много такива на пазара – потребителят може да се ориентира по етикета. Много е важно да се знае за тях, че имат остатъчен ефект. Дезинфектантите на спиртна основа са най-добрият избор, тъй като този липофилен вирус в рамките на секунди се разгражда от спирта. Много е важно какво дезинфекцираме. Трябва да насочим вниманието си към дръжки на врати и шкафчета, в обществения транспорт – ръкохватки, химикалките в обществените институции, а най-критичната повърхност в бита са мобилните телефони.

– Имайки предвид епидемиологичната обстановка в света, какви са вашите прогнози за България и навременни и адекватни ли са мерките в страната?
– Мерките са абсолютно навременни и точно това беше моментът, в който да бъдат наложени те, преди да се развие заболяването, преди да се включат множество заразени хора в епидемичния процес. Радвам се, че тези мерки изпревариха пика на заболяването, това ще доведе до висока ефективност, но при отговорно спазване от обществото.

– Митове ли са препоръките за прием на горещи напитки и витамини?
– Пиенето на витамини като D, C и A, които са известни като антиинфекциозни витамини е подходящо, тъй като това как ще протече заболяването зависи от естествената устойчивост на хората и е добре да се подсилва имунната система. Приемът на много горещи напитки обаче е по-скоро мит – максималната температура, която може да се приеме, е 45 градуса, а вирусът се обезврежда при много по-високи градуси. Спазването на лична хигиена и хидратирането са достатъчно ефективни, всичко останало е изместване на центъра на вниманието и по-скоро би донесло паника и вреда, отколкото някаква полза.
#

социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!