BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Иван Аяров е предложен за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ – 2020 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Ivan Aiarov 300v

До края на установения срок – 1 юли, е получена една номинация за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020 година.

От името на Съюза на народните читалища в края на юни е постъпило предложението за д-р Иван Нанев Аяров. Той е председател на НЧ „Св. Климент Охридски-1858.

Иван Аяров е роден на 27 декември 1939 година в село Рупките, община Чирпан. Той произхожда от семейство на среднозаможни и предприемчиви земеделци. Началното и средното си образование получава в родното си село, средното в Техникума по ветеринарна медицина в Стара Загора, а висшето във ВВМИ – София. От 1992 година той е избран за секретар на едно от най-старите читалища, малкоо след това става и председател на културната институция.

Аяров е автор на няколко книги. Носител е на Голямата награда „Св. Климент, архиепископ Одрински“ и на почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града. Награден е като „Заслужил родоизследовател и краевед“ от НС „Генесология“ – БАН, удостоен е със званието „Будител на Стара Загора“ през 2018 г. от Съюза на учените в града, а през тази година получава приза „Заслужил читалищен деятел“ – връчен му от Съюза на народните читалища за изключителния му принос в развитието на читалищното дело в България.

В мотивите на вносителите е упоменат и 80-годишният юбилей на Аяров. Предложението е подкрепено още от инициативен комитет с председател Катя Павлова и близо 25 души членове.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. Предложението, заедно с приложеното писмо за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел Обявления на Общински съвет – https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya-na-obshtinski-savet/predlozheniya-za-udostoyavane-s-otlichieto-pocheten-grazhdanin-na-obshtina-stara-zagora-za-2020-godina
#

spodelime.com

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!