BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов дари книги на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1410862

P1410869Подборка от новоиздадени книги от различни жанрове на стойност 500 лв. дари днес на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора зам.-председателят на Народното събрание, старозагорецът Емил Христов.

Дарението бе прието от директора на библиотеката Надежда Груева. “Това е поредният жест на г-н Христов към нашата библиотека. Заглавията са подбрани от него и от нашите библиотекари, и са съобразени с желанието на нашите читатели. Сред тях е най-новото издание на кратката история на България “Розата на Балканите” от проф. Иван Илчев, книги за Трети март, за кръстоносните походи и връзката им с българските земи, научно-популярна литература, биографични книги, както и подборка на книги за деца, които са нашите най-запалени читатели” – уточни Надежда Груева. Тя връчи свидетелство за дарение на Емил Христов, както и почетния знак на Българската библиотечно-информационна асоциация за неговото отношение към библиотеките в България.

“Направих дарението публично, защото ми се иска колкото може повече хора, които имат възможност, да помагат за разпространение на познанието – каза Емил Христов. – Защото днес, когато сме потопени и разтворени в интернет, книгите са една от връзките ни с предците, които са ги ценели. За да можеш да осмислиш нещо, да проникне вътре в теб, да го почувстваш и приемеш за свое или да оспориш автора – трябва да останеш сам, да подържиш книгата в ръка, да се отдадеш на мислите си. Иска ми се повече хора да правят това – и малки, и големи. За да се научим да разбираме, а не просто да поглъщаме готовата, сдъвкана информация. Благодаря на всички, работещи в нашата библиотека, за това, което правят през годините, за техния понякога непосилен труд. Нека да се борим заедно за това, българският народ да продължи да бъде такъв, какъвто е бил винаги през вековете.”

Пред медиите зам.-председателят на Народното събрание допълни следното: “Библиотеките и българските читалища изживяха трудни години. Опитвам се да помогна, за да ги запазим за бъдещите поколения. Нека всички да работим заедно в тази посока, защото те са били едно от светилата на българщината, светлинка в мрака. Те успяха да ни преведат и през трудните последни години, които имахме. Нека всички да правим по нещичко не само за библиотеките, не само за книгите. Нека да влезем и в изкуството, нека да видим онези хора, които всеки ден се трудят, за да направят душата на българина малко по-светла, малко по-добра, за да ни покажат, че утрешният ден съществува за България и той е по-хубав от вчерашния.”

Държавата отделя достатъчно средства по днешните мерки за просвета, култура и изкуство. Бюджетът на културното министерство нараства значително. Има хубава новина, свързана и със старозагорския музей, която обаче ще бъде съобщена в началото на следващата година от новия-стар директор Петър Калчев, загатна Емил Христов в присъствието и на зам.-кмета по хуманитарните въпроси на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

На въпрос каква литература предпочита самият той, зам.-председателят на Народното събрание посочи, че последно е чел анализите “Wunschdenken” (с българско заглавие “Илюзии”, буквално “Самозалъгване”) за днешния ден и предизвикателствата пред Германия и Европа от немския политик и финансов експерт Тило Сарацин.

Фондовете на Регионална библиотека “Захарий Княжески” наброява в момента над 400 000 единици. Само през тази година старозагорци са направили около 200 дарения на книги. Те ще бъдат отчетени в деня на запалването на Коледната елха в Стара Загора – 5 декември.

P1410865P1410872
P1410853 spa
#

споделяне на връзка

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!