BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Коронавирус в Стара Загора няма. От утре ще се прави обеззаразяване на целия град

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
756875867

64768658Към момента няма установен случай на коронавирус на територията на Община Стара Загора. Не се поддавайте на неуточнена информация от агенции и сайтове, призова кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на онлайн пресконференция от 20.00 часа тази вечер. “Стара Загора област е едно, Община Стара Загора е съвсем различно понятие и тук се получава смесването и объркването. Хората се притесняват вследствие на такава информация, но искам да ги успокоя” – добави кметът.

Осигурени са палатки за КПП-тата по входно-изходните точки на Стара Загора, за да стоят на сухо служителите на реда при дъжд. Чрез дарители ще бъдат осигурени и топли напитки за всички, които работят на тези смени. “Отделно сме разговаряли с тях да влизат в положение на хора, които имат медицински нужди, на такива, които работят с необходимите документи, за да могат да преминават пунктовете. Не можем да решим всички проблеми, които гражданите на Стара Загора поставят – как да отидат до Гробищния парк, до вилата или лозето, как да си нахранят кучетата или домашните животни и т.н. В тези случаи заповедта на министъра на здравеопазването е ясна – пътува се само по спешност и по съответния ред, които сме описали на сайта на Общината” – съобщи Живко Тодоров.

По-нататък кметът каза следното:

Ще даваме тези пресконференции винаги, когато има смисъл да го правим и когато имаме да кажем нещо ново на хората. Можете да бъдете сигурни, че няма да скрием никаква информация. На сайта на Общината имаме може би най-добрата секция в България, която показва по какъв начин можем да се предпазим от коронавируса, къде са КПП-тата, как да ги преминем, съответно как да си извадим документи – и всичко останало.

Още веднъж искам да уверя, че Общината е взела всички необходими мерки, от утре ще се прави пълно обеззаравяване на целия град с техниката, която имаме.

Автогарата я затворихме, защото в автобусите, които пътуват извън града, първо, полицаите изпитват затруднение при проверката – могат да излязат извън града хора, които нямат право по този начин; освен това в тези автобуси става струпване на хора – в тях пътуват по 10-15-20 човека заедно, което е предпоставка за разпространение на вируса – нещо, което ние не можем да допуснем. Искам да напомня на всички, че се намираме в извънредна ситуация. Не сме в нормална житейска ситуация, в която всеки може да пътува където поиска и да си извършва конкретните ангажименти. Ние също от Общината се съобразяваме с всичко това. Всеки ден ходим с маски, колкото и да е неудобно и неприятно, на всеки 3-4 минути си мием ръцете. Общината също е затруднена в ангажиментите си, реорганизирали сме цялата работа. И в момента тук няма репортери, освен няколко камери, а въпросите се задават онлайн. Нека всеки гражданин да разбере, че това не е нормална ситуация, тези мерки не сме ги искали ние, нито сме си пожелавали всичко това да ни се случи.

Направили сме така, че за бизнеса в Стара Загора да има облекчения. С ресторантьорите и с наемащите общински обекти сме се разбрали, че няма да плащат наеми за срока, през който продължава това положение. Така подкрепяме бизнеса. Не събираме такси и наеми през това време, за да не плащат, без да работят. Отделно от това на сесията на Общинския съвет в четвъртък като първа точка има изслушване накмета за мерките, които са предприети. Така че заедно ще вземем и други мерки, ако е необходимо.

Отделно от това за болни и възрастни хора, които не могат да се придвижват, осигуряваме и храна, и лекарства, които им се доставят всеки ден. Вършим си съвестно и коректно работата в помощ на хората. Мнозина обаче не разбират централно наложените ограничения. Заповедта на министъра ние също я изпълняваме, както всички. Моля, влезте ни и вие в положение – нямаме абсолютно нищо против вашата свобода и не искаме да я отнемаме. Но мерките, които държавата е въвела, ние сме длъжни да ги спазваме и да искаме от всички граждани също да го сторят.

Такава криза се случва веднъж на няколко стотин години. Надяваме се да отмине бързо и да сме по-солидарни, а не постоянно да гледаме как да си потопим сами лодката.

Алеите на парк Аязмото не са отворени за разходки, особено ако не се използват за кратко пресичане, а се навлиза навътре, към бадминтоновите игрища. Това ще се санкционира, уточни Живко Тодоров.

Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов съобщи, че на територията на Общината са създадени 10 контролно-пропускателни пункта, които се преминават от работещи с декларацията, която е обявена от МВР. Вторият документ от днес е служебна бележка за хора, които трябва да обгрижват възрастни или да пътуват самите те по медицински или други нужди. Ръководителите на Административните бюра в Стара Загора издават служебни бележки за пътуващите извън Стара Загора, а за тези, които обгрижват хора в малките населени места в общината тези служебни бележки се издават от кмета или кметския наместник на съответното населено място. Такива бележки се издават и за живеещите във вилните зони и местности извън регулацията на Стара Загора и на селата.

Вече са образувани две досъдебни производства срещу поставени под карантина, които не я спазват. На началната страница на сайта на Община Стара Загора са публикувани в синтезиран вид важните въпроси и отговори, свързани с противоепидемичните мерки, съобщи още Делян Иванов.

Лекарства и хранителни продукти се купуват и доставят и на хората, живеещи в селата от община Стара Загора, като заявките се обобщават от кметовете и кметските наместници по места, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова. Доставките се извършват със съответните касови бонове, по които са заплащат поръчките.

Удължен е и срокът на рецептурните книжки за получаване на реимбурсирани от Здравната каса лекарства.

* * *
Кметът на Стара Загора оттегля две предложения от мартенската сесия на Общинския съвет

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля две от предложенията на администрацията за предстоящото на 26 март заседание на Общинския съвет, внесени след заявки на заинтересованите субекти. Причината е липса на консенсус в групите, съставляващи местния парламент.

Старейшините няма да разгледат точката, упомената в сайта на ОбС под №71, за даване на Предварително съгласие и разрешение за изработване на проект за ПУП на няколко поземлени имота в кв. 832 и План за застрояване на новообразуваните урегулирани поземлени имоти по Заявление с вх.№ 10-33-33 от 04.03.2020 г. Предложението гласи искане за реализиране на благоустрояване на част от територията на Стара Загора, на изток от ул. „Иван Вазов“ и на юг и запад от пътя за село Люляк (езеро “Загорка” – бел. ред.).

Другото предложение, което не е срещнало единомислие сред общинските съветници, №75, касае разрешение за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора и прилежащите крайградски територии. То е по повод постъпило в Община Стара Загора заявление от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД. Депозираното искане, придружено с техническо задание за проектиране, е за получаване на разрешение за изработването на проект за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на града и прилежащите крайградски територии. Цитираните поземлени имоти са територия на транспорта (бившето летище – бел. ред.), собственост на „Държавна консолидационна компания“, а инвестиционното им намерение е да бъде реализирана производствена и складова база.
#

споделяне във facebook

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!