BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров – представител на НСОРБ в Консултативния съвет на правителството по Зелената сделка на ЕС

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
Zhivko Todorov interview

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров бе определен от УС на Националния съвет на общините в Република България (НСОРБ) за представител в създадения Консултативен съвет по въпросите на европейската зелена сделка.

Колективният орган е формиран с Постановление на Министерския съвет от 30 април и ще има за задача да подпомага Министерския съвет по съвместяването на националните приоритети в областите на енергийната сигурност, икономическото развитие, социалната справедливост и защитата на околната среда и ще бъде консултативен орган към правителството по всички аспекти на Зелената сделка.

Председател на Съвета е заместник министър-председател, а негов заместник – министърът на енергетиката. В състава на Консултативния съвет влизат представител на президента, министрите на околната среда и водите, на финансите, икономиката, регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, образованието и науката, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министърът на земеделието, храните и горите.

Освен тях Съветът включва заместник-министри на външните работи и енергетиката, по един представител на парламентарно представените политически партии, по един представител на национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, председателите на Българската академия на науките и на Националния статистически институт, представители на академичната общност и представител на НСОРБ, който ще бъде кметът на Стара Загора. За негов заместник УС на НСОРБ определи кметът на община Перник Станислав Владимиров, т.к. Постановлението предвижда, в случаите, в които член на Съвета няма възможност да участва в заседание, да бъде заместван от изрично упълномощено лице.

Ролята на представителя на българските общини в Консултативният съвет ще е значителна, т.к. голяма част от мерките, предвидени в рамките на Зелената сделка, които предстои страната ни да адаптира и приложи, са пряко свързани с политики на регионално и местно ниво.

Зелената сделка е цялостна концепция и представя новата визия за бъдещето на Европа. Стратегията бе оповестена от ЕК на 11 декември 2019 г.

Основната цел на проекта за нова стратегия за развитие на ЕС е да превърне Европа в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г. Планът включва намаляване на производството на парникови газове поне с 50%, в сравнение с нивата от 1990 г. Предвижда се цялостно преразглеждане на законодателството и въвеждане на принципите на кръговата икономика, енергийната ефективност и иновациите.

Документът включва редица дейности за следващото десетилетие в няколко ключови сфери:
* чиста енергия
* развитие на устойчива индустрия
* реновиране на сгради и прилагане на мерки за енергийна ефективност;
* намаляване на замърсяванията и др..
* нова стратегия за горите
* екологично селско стопанство и здравословни храни
* научни изследвания, разработки и иновации
* външни отношения

Зелената сделка е придружена от Механизъм за справедлив преход, който беше официално анонсиран на 14 януари , в рамките на който се предвижда да функционира Фонд за справедлив преход (ФСП). Той представлява целенасочена подкрепа за най-засегнатите от прехода региони. Достъпът до него ще се осъществява на областен принцип, чрез териториални планове за справедлив преход. Определените средства за България по ФСП са в размер на 458 млн. евро, като ЕК предлага достъп до тях да имат областите Стара Загора и Кюстендил (община Бобов дол). Мотивите са, че в двете области е съсредоточен най-големият добив на въглища и най-големият брой ТЕЦ-ове.

Позицията, изразена към момента от българското правителство, е достъп до Фонда да имат общо 11 области, които ще бъдат засегнати от процеса на преход към зелена енергия: Стара Загора, Перник, Кюстендил, Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище.

(Дарик)
#

share button

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!