BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирус: в Италия се изпращат медицински екипи на ЕС

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
EK

Екип от европейски лекари и медицински сестри от Румъния и Норвегия, изпратен чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, се отправя незабавно към Милано и Бергамо, за да помага на италианския медицински персонал в борбата срещу коронавируса. Също така чрез Механизма Австрия дарява на Италия над 3000 литра дезинфектант. Комисията ще координира и съфинансира тази европейска помощ.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Тези медицински сестри и лекари, които напускат домовете си, за да помогнат на колегите си в други държави членки, са истинското лице на европейската солидарност. Цяла Европа се гордее с вас! Комисията прави всичко, което е по силите й, за да помогне на Италия и на всички държави членки в този момент на голяма нужда. Янез Ленарчич, комисарят, отговарящ за управлението на кризи, заяви: Благодаря на Румъния, Норвегия и Австрия за това, че оказват помощ на Италия в момент, който е толкова труден за целия континент. Именно това е солидарността на ЕС в действие. Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации работи денонощно с всички държави членки, за да гарантира, че помощта се насочва натам, където е най-необходима.

Наред с това Италия задейства спътниковата система „Коперник“ на ЕС, за да картографира здравните заведения, както и публичните пространства по време на извънредната ситуация, свързана с коронавируса.

Италия получи в понеделник и доставка на лични предпазни средства, координирана чрез Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации. Няколко държави-членки на ЕС също изпратиха на Италия предпазни средства като маски, защитни гащеризони и апарати за вентилация, и приеха италиански пациенти за лечение на своя територия.

Контекст
Част от норвежкия медицински екип вече беше изпратен чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, на който Норвегия е пълноправен член, през декември миналата година да се бори с епидемията от дребна шарка в Самоа.

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации е основен елемент на Механизма на ЕС за гражданска защита и координира предоставянето на помощ за засегнати от бедствия държави, например хуманитарни доставки, експертни познания, екипи за гражданска защита и специализирано оборудване. Центърът осигурява бързото изпращане на спешна подкрепа и действа като координационно звено между всички държави — членки на ЕС, и шестте други държави участнички, засегнатата държава, както и експерти в областта на гражданската защита и хуманитарната помощ.

(Европейска комисия – Съобщение за медиите)
#

spodelime.com

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!