BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Петкова: Запазването на въглищните централи е приоритет за България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
Преговорите за дългосрочните договори с американските централи продължават при взаимоизгоден интерес
*
TEC AES panorama ot ezeroto 1024 x 683

tec-3 ContourGlobal-7България ще настоява пред Европа да запази въглищните си централи, защото те са от изключително значение за страната ни. Целта е те да работят до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., обясни пред bTV министъра на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от 3e-news.net. Тя успокои обществото, че страната ни не е изпуснала никакви срокове пред ЕС по отношение на енергийните политики на общността и че ще настояваме пред Брюксел да продължим да използваме централите си.

„Всички шансове са налице, дали сме в ЕК нотификация за използването на механизмите за капацитет, което ще позволи на въглищните централи у нас да продължат да работят за свободния пазар“, обясни министър Петкова.

Тя припомни, че държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ вече получи безсрочна дерогация за работата си, а в момента текат преговорите за дерогация за двете американски централи – ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ (на двете снимки).

България продължава и преговорите с американските централи по отношение на прекратяване на дългосрочните договори, стана ясно още от думите на министър Петкова. Тя окачестви преговорите като дълги и трудни, но вярва, че ще бъде постигнат взаимен интерес и за двете страни.

Припомняме, че именно двете американски централи са сред най-модерните въглищни ТЕЦ. Те са част от енергийната сигурност на страната и доставят немалка част от електроенергията за нуждите на регулирания пазар. Освен това в двете централи, и свързаните с тях производства, работят хиляди души, предимно от област Стара Загора. Преди няколко месеца и експерти от генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, посетиха района на Гълъбово и частните централи. Делегацията бе водена от Катарина Сиков, ръководител отдел за мрежи и регионални инициативи. Преди два месеца и американска делегация посети въглищния комплекс и се увери в ефективността на съоръженията.

Самите американски централи кандидатстваха за дерогация пред ЕК като за целта бяха наети външни консултаи. Анализите показват, че екологичните ползи от затварянето на въглищните ТЕЦ са несъизмерими с огромните икономически загуби и социални рискове за страната ни.
#

сподели бутон

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!