BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Митрополит Киприан възглави Василиева св. Литургия на 1 януари 2021 г. в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1550

В първия ден на новата година Православната църква чества Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики. По този повод в Катедралния храм „Св. Николай“ – Стара Загора бе отслужена тържествена Василиева св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение с всички свещенослужители от Стара Загора.

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и тържествен молебен за настъпването на новата година, в който архиереят и съслужаващите му духовници се помолиха новата 2021 г. да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от “зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на другородци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди”. На днешния молебен духовенството и православните християни се помолиха още Бог да закрепи Отечеството, да умири света, да утеши скърбящите, да изцери болните, да повдигне падналите, да възвърне в пътя на истината и спасението заблудените, да подкрепи трудещите се, да вразуми невежите и да закриля сираците и вдовиците.

Владиката благопожела Бог да дари миряните с физическо и духовно здраве, да посочи пътя, по който трябва да се върви, за да растем в благодат и познание на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Божията милост да бъде над нас, с нашата страна и църква. През настъпващата година да се стремим към правда, благочестие, вяра, любов, търпение, а също и да се подвизаваме с добрия подвиг на вярата, който ще ни доведе до вечен живот.

В службата по традиция участва и Хорът при Катедралния храм с диригент Мария Колева, а стотици взеха молитвено участие и чрез живото излъчване на литургията в социалната мрежа Facebook.

Празничната програма на Старозагорската митрополия продължава с Богоявленските богослужения. На 5 януари в 9:30 ч. ще бъдат отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и Велик водосвет в Катедралния храм „Св. Николай. Отново там на 6 януари, Богоявление, в 9:30 ч. е Утренята и св. Златоустова литургия. Великият Богоявленски водосвет, хвърлянето на кръста и освещаването на бойните знамена в парк „Йордан Капсамунов“ (до комплекс „Езерото“) започват в 12,00 ч. На 7 януари, Ивановден, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“ – Казанлък.
#

mmk

бутони за социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!