Facebook

Митрополит Киприан отслужи водосвет в църквата на Старозагорския затвор “Св. Николай Мирликийски”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
FullSizeRender

FullSizeRender_1Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет за здраве и благоденствие на лишените от свобода и работещите с тях в Старозагорския затвор. Обредът се състоя в църквата „Св. Николай Мирликийски“. Това е най-големият храм в местата за лишаване от свобода.

„Св. Николай“ се намира в централния корпус и е осветен преди 15 години. През 2018 година, отново в навечерието на Никулден, Старозагорският митрополит Киприан служи в храма. Тогава за първи път от 1944 година насам лишен от свобода бе подстриган за иподякон в храм, намиращ се на територията на затвор у нас.

„Бъдете живи, здрави и благоденствени! Пазете православната вяра и съхранявайте нашите традиции. Нека Бог и св. Николай Ви закрилят!“, пожела от свое, а и от името на Епархийския съвет владиката.

Служението в Старозагорския затвор започва още преди 1944 година, припомниха от ръководството му. С идването на атеистичния период обаче на мястото за уединение с Бога се построяват килии за осъдените на смърт. През 1994 година, на Гергьовден, тогавашният Старозагорски митрополит Панкратий поставя нови основи на затворническото служение с освещаването на нов параклис.

През четвъртвековната история на църквата на територията на затвора над 2000 души са приели християнската вяра. „Горд съм от това, което сме направили, още повече, че ще остане за десетки години напред“, каза началникът на затвора старши комисар Иван Карушков (на втората снимка – вдясно), който наскоро бе удостоен с орден „Св. ап. Карп“ І степен за особени заслуги към БПЦ-БП, респективно Старозагорската епархия. Той не пропусна да благодари на свещеноиконом Йордан Карагеоргиев за неотлъчната подкрепа през годините.
#

социално споделяне

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!