BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нов прибор открива коронавируса само за десет секунди

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
64565472456

Само 10 секунди са нужни на нов уред, разработен от турски учени, за да бъде открито наличието на коронавирус в слюнката на пациент, съобщава публикация в сайта на турския университет Билкент.

Уредът се нарича “Диагновир” и работи по метода на оптично засичане на флуоресценция от обработената със специален разтвор проба. Времето до отчитането на резултат се намалява и от това, че не е нужно вземането на дълбока натривка от носната лигавица или гърлото на пациента. Биосензор отчита цвета на “светенето” на вируса, като достоверността на резултата е 99 процента.

Турските учени са използвали за изобретението си инфраструктурата на Националния изследователски център за нанотехнологии. “Вярваме, че системата ще се използва широко у нас и по света като бърз и надежден метод за откриване на вируси. Необходимите инфраструктурни инвестиции за масово производство на тази биосензорна система вече са започнали”, съобщават турските учени.

Въпреки че е създаден специално за откриването на коронавирус, “Диагновир” ще може да се използва по-нататък за откриването и на други патогени.

Снимка: https://w3.bilkent.edu.tr/www/diagnovir/
#

споделяне в социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!