BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НЧ „Родина” прави подарък за рождения си ден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
160g_Rodina

logo3На 25 март 2020 година Народно читалище “Родина-1860″, Стара Загора отбелязва своята 160-годишнина. То е най-голямото читалище в България и през многогодишната си история от възникването си, доказано от историческата справка, е поставило началото на Драматичния театър в града, на Операта и Кукления театър, на Историческия музей и Художествената галерия, на Дружеството на писателите и други творчески професионални и непрофесионални изкуства и сфери.

Днес Читалище „Родина” откликва на прекрасната и модерна нова вълна – ако имаш рожден ден, не да получиш, а ти да подариш подарък. Оставайки дълбоко свързано с изкуството, читалището избра да се включи в дарителската кампания на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”, като дари скромна сума за палци на великолепния балетен състав на Старозагорската опера.

Народно читалище “Родина-1860″ вече 160 години продължава да се води от идеите, заложени от основоположниците си. Същевременно в днешния модерен дигитален век съхраняването на традициите и създаването на нови е голямо предизвикателство. НЧ “Родина” многократно е доказвало, че владее това и успешно поддържа и обновява класически и интересни форми, състави и инициативи. Остарелите форми следва да бъдат съживени, подмладени и предадени за следващите поколения, които вече говорят на друг език. Именно тази трансформираща роля е на читалище „Родина”. То запазва своя традиционен облик по нов, модерен начин и адаптиран към нуждите на съвремието. В същото време развива и обогатява културния живот в града, осъществява пълноценна социална и образователна дейност, спомага развитието и изявата на творческите способности на младото поколение, възпитава и осигурява достъп до информация.

През всички години читалището продължава да търси и намира най-добрия начин да бъде в полза на общността и нуждите й, като се развива и обновява постоянно и търси нови адекватни форми за изява. Днес в НЧ “Родина” работят: Библиотека “Родина”, Езикова школа, Музикална школа и Школа за изобразителни изкуства, както и 8 любителски формации, 7 клуба и 2 работилници: Смесен хор “Родина”, Младежка театрална студия “Сцена 99″, Вокална студия “Усмивки”, Фолклорна школа “Жарава”, Театрална студия за юноши “Фантазио”, Школа за класически танци, Школа за възрастни “Балет 20+”, Детско-юношески танцов състав “Загорци”, Клуб “Млад писател”, Детско куклено-театрално студио “Слънчице”, Клуб за български народни танци “Загорци”, Детски клуб “Приятели на книгата”, Клуб “Сахаджа йога”, Хатха-йога клуб “Сантоша”, Клуб на доброволеца към библиотеката, член на НАРД, Клуб “Хармония”, училище за здравословна кулинария EVIAs Kitchen и Веган кулинарна творилница с Дари.

През цялата 2020 г. Народно читалище “Родина” ще празнува своята 160-годишнина. Мотото на целогодишната ни програма е “Новаторство в традицията”. И макар част от културните прояви и инициативи да отпаднаха сега, по време на извънредното положение, постоянни остават творческата ни енергия и целенасочен труд, с които защитаваме достойно името на Народно читалище „Родина-1860” – признат образец за дейност в цяла България.
#

социално споделяне

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!