BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Стара Загора поздрави лекари и акушерки за Бабинден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Bebe 660

По стара българска традиция на 21 януари отбелязваме Бабинден. Това е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Тази година поради пандемичната обстановка ритуалът по „измиване на ръцете“ в трите специализирани отделения в местните болници беше извършен в тесен кръг.

„Приемете сърдечни поздрави по повод празника на родилната помощ – Бабинден! Не случаен е фактът, че на 21 януари народът ни тачи този ден от древни времена и почита до днес грижите и радостта към новородените, към нашите наследници, посрещани в ръцете на по-възрастните и по-опитните от нас. На всички лекари, акушери и баби поднасям поздравления за празника и използвам възможността да изразя благодарност и възхищение за неуморния Ви труд, на който сте орисани за радост на най-малките старозагорчета и техните родители! На всички Вас желая здраве, свежи сили и по-спокойни бъдни дни, за да ни носите с гордост неповторимите мигове на щастие, в които приветстваме новия живот!“ – се казва в поздравителния адрес на кмета Живко Тодоров, изпратен до АГ отделенията в общината.
#

бутон за сайт

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!