BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представиха пилотно в Стара Загора платформа, целяща завръщането на българите у дома

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_6444

IMG_6431Пилотно представиха в Стара Загора платформата Bulgaria wants you (България те иска), изпълнявана от Сдружение „ДНК“ (Движение за национална кауза”). Събитието събра днес в зала „П. Р. Славейков“ десетки представители на бизнеса в региона, различни местни и държавни институции, общински съветници и медии.

Презентацията на проекта и на онлайн-платформата като най-съществена част от него води Андрей Арнаудов, познат като телевизионен водещ и продуцент. „Започваме от Стара Загора, защото виждаме бързия темп на развитие в общината“, каза той, като благодари за подкрепата на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров, както и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците и нейния председател за региона Стефан Шоселов.

„Приветствам инициативата, която реализирате. Подкрепата на институциите ще бъде важна, особено при адаптацията на семейства, които дълго са живели зад граница“, заяви по време на събитието и зам.-кметът Иванка Сотирова.

Анкета на “Маркет линкс” сред живеещите в чужбина българи (от 700 хиляди до 1 милион на брой) сочи, че поне 35% от тях са готови да се върнат и да продължат живота и кариерата си у нас. Платформата ще им съдейства и улеснява в това – 69% от анкетираните са изразили желание да ползват такъв продукт. Полза ще имат и представяните общини, тъй като хората са капиталът на 21 век, а и имиджовата реклама за тях по света е от значение.

Инициативата Bulgaria wants you събира в едно видео визитки на българските градове, представящи техния социален и икономически профил, както и възможностите за професионална и лична реализация. Стремежът на екипа на проекта е да бъде показана промяната на различните места у нас, с което да се разкрие потенциалът на страната и да се насърчи връщането на българите от чужбина. Идеята е палтформата да дава информация за и от работодатели, подробности за различните детски и учебни заведения, както и да оказва административна помощ. Тя ще включва и своеобразен калкулатор, който ще сравнява покупателната сила на парите в чужбина и у нас, и ще сочи на колко лева се равнява у нас заплата на Запад от 2000 евро, например. Цифрите там звучат добре за българското ухо, но това е само до деня, в който трябва да платите първия си наем от 800-1000 евро или месечните си разходи за градски транспорт, посочи Андрей.

„Нашият град е атрактивен и перспективен за бизнеса“, подчерта председателят на КРИБ – Стара Загора Стефан Шоселов. Той допълни, че взаимодействието между институциите, бизнеса и образователните структури ще допринесе за привличане и създаване на кадри. Предстои допълването на специалностите в Тракийския университет с още 4 инженерни, сред които – и за IT специалисти.

Стартът на платформата се очаква през февруари-март 2020 г. Тя се появява в момент, в който разликата между заминаващи (143 035) и завръщащи се (139 369) в България вече е намаляла до 3-4 хиляди души годишно, при 30 хиляди преди десетина години. Успешните примери за решаване на демографската криза по света са реализирани тъкмо чрез реемиграция, докато раждаемостта има по-малък относителен дял, сподели Андрей Арнаудов.

Чудесно направеният видеоклип за Стара Загора е първият от серията визитки на големите ни градове.

IMG_6424IMG_6438 (1)
#

споделяне във facebook

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!