BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Живка Овчарова, директор на Института по информатика в Карлсруе, посети Тракийския университет

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DSC_8637 (1)

Специалисти от Германия внедряват технология на виртуално представяне и виртуална реалност в Тракийския университет
*
Проф. Живка Овчарова посети Тракийския университет в Стара Загора по покана на ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков. Поводът е съвместната им дейност, свързана с лабораторията за виртуална реалност, с която ще работи университетът.

Проф. Овчарова е директор на Изследователския институт по информатика в Карлсруе. Наскоро тя бе обявена за една от 25-те лидерки на дигиталното бъдеще в Германия.

Проф. Живка Овчарова сподели, че наблюдава бързото развитие на Тракийския университет и е впечатлена от потенциала на възможностите, които има учебното заведение: „Тракийският университет се развива много бързо и много прогресивно през последните месеци. Сега получих информация, че е на 7-мо място в списъка на изследователските университети в България, което е едно много високо постижение. Това, което ме впечатлява в Тракийския университет, е многообразието. Той не е силен само в едно направление, тук има съчетание на дисциплини, които са важни за бъдещето не само на България, но и на човечеството, тъй като са свързани с нови форми на отглеждане на животни, с медицина. Тоест с много неща, които са свързани с човека, с живота, а не само с роботи и с техника. Всичко това трябва да бъде погледнато от перспективата на дигитализацията – какви модерни технологии могат да се въведат в животновъдство и в медицината, за да могат да се оптимизират точно жизнените цикли, а не да се работи само по технологични направления. Разбрах, че университетът ще се концентрира много силно в компютърни технологии и телекомуникации, което дава една прекрасна възможност те да се свържат с традициите и силата на този университет“.

Съвместната дейност вече започна. Проф. Овчарова предостави на Тракийския университет двама утвърдени специалисти, които ще работят в лабораторията за виртуална реалност: „Ние ще работим заедно с Тракийския университет в направления, които са свързани с дигитализация, с виртуално представяне, с използване на виртуалната реалност. Това е нова дисциплина за университета, но тя ще даде възможност виртуалната реалност като нова технология и начин на работа и на мислене да се въведе в традиционно силните дисциплини. За животновъдството и медицината, за да могат те да получат една конкретна помощ за модернизирането си. Дигитализацията е много общо понятие, винаги трябва да се знае за какви технологии става въпрос и виртуалната реалност може да помогне да се представят нови сценарии, нови форми на отглеждане на животни и всичко, което е свързано с иновационните технологии.

Хората, които ще работят в лабораторията за виртуална реалност, са Виктор Хефнер, който е физик, и Полина Хефнер – информатик. Те работят от десет години в института в Карлсруе, започнаха като студенти и след това получиха асистентски позиции. Виктор вече защити дисертацията си, а Полина е пред защита на нейната. И двамата са утвърдени специалисти, които познават технологиите в дълбочина и тяхното приложение в най-различни дисциплини. За да може човек да работи оперативно с виртуална реалност, трябва да познава не само софтуер и хардуер, а и методологията за начина им на използване. Точно в това е силата на двамата специалисти” – каза проф. Овчарова.
#

бутон за социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!