BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пъстър празник на райската ябълка събра малки и големи в старозагорското село Хрищени

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
dav

sdrЗа тринадесети път жители и гости от близо и далеч на най-голямото село в община Стара Загора – Хрищени, се събраха в центъра му, за да отпразнуват деня на райската ябълка. Традиционното и изключително цветно събитие, сътворено в чест на сладкия плод, представи няколко изложби на рисунки и фигурки, сътворени от малчуганите от местната детска градина и училище, както и майсторски направени ракия, мармалад, сладкиши и печива, съдържащи оранжевите ябълки.

„Няма друго село, което има толкова много символи – знаме, химн, толкова обаятелен празник, събиращ толкова многолюдна публика. Хрищени е село с дух, с традиции, с много сплотеност. Защото, когато сме всички заедно, това се вижда и нещата вървят“, каза при откриването на празника зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя изказа благодарност от името на кмета Живко Тодоров към стопанина на Хрищени – кмета Радка Желева, за всеотдайността й – дейна и в делник, и в празник. Поздрав към жителите и гостите на китното село отправи и председателят на Общинския съвет Мария Динева.

„Благодаря на всички от сърце, че и тази година с вашето присъствие допринасяте за емоционалността на нашия празник. Днес отново отваряме врати и казваме добре дошли на всички гости, защото сте пристигнали в рая“, подчерта Радка Желева. Тя бе категорична, че най-важни са хората в едно населено място – работливите домакини, грижовните стопани и производители.

Богата програма от песни и танци представиха дейците от Народно читалище „Стефан Генчев“ в селото. За любителите на снимките имаше специален кът, който разкриваше легендата за Хрищян войвода, както и тематични пълни кошници с вкусните райски ябълки, цветя и есенни декорации.

Уважение към труда и креативността на местните дейци, организатори на празника, изказаха още общинските съветници Николай Диков и Николай Николов, зам.-кметът Красимира Чахова, началникът на отдел „Култура“ на общинската администрация Диана Атанасова, кметове и кметски наместници от съседни села и други. Сред гостите на празника на райската ябълка бе и изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ инж. Андон Андонов.

davdav
#

сподели ме

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!