BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Св. Божествена Златоустова литургия отслужи на Преполовение Старозагорският митрополит Киприан

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
IMG_6818

IMG_6822На празника Преполовение в старозагорския храм „Св. Въведение Богородично“ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи св. Божествена Златоустова литургия. В края й владиката прочете молитвата за изцерение от коронавируса.

Отец Йордан Карагеоргиев припомни думите на йеромонах Серафим за днешния ден. Празникът Преполовение разказва за онзи момент в живота на Спасителя, когато по средата на старозаветния празник Разпъване шатри, Той поучавал в Иерусалимския храм за това, че е изпратен от Отца и за живата вода, изливаща се в даровете на Светия Дух, които всеки жаден може да получи от Него (Йоан 7:14–39).

Празникът, така както го празнуваме, отстои точно по средата между Великден и Петдесетница и е свръзка между тях. На него все още отбелязваме Възкресението на Господа, наблягайки на Неговата Божествена природа и слава, защото никой друг, освен Сам Бог, не може да покори смъртта. В същото време ни напомня за приближаващото слизане на Светия Дух и ни подготвя за него, учейки ни да намираме в Христа нашия Бог, Източника на живота и благодатта, Този, Който праща Светия Дух (Йоан 16:7) и ние самите да станем не просто получаващи, но и даващи даровете на Светия Дух: „Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода.“ (Йоан 7:38)

До Възнесение Господне (28 май) всяка вечер в 20:00 часа камбанен звън ще продължи да оглася цялата Старозагорска епархия. Продължава и живото излъчване на богослуженията в официалната страница на Старозагорската света митрополия във Facebook.

В неделя, 17 май, 5-та Неделя след Пасха – на Самарянката, в Катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия. Владиката ще бъде посрещнат в 09:15 часа.

IMG_6819
#

share button

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!