Facebook

Спасено в Центъра на Зелени Балкани морско орле избра остров Лесбос за свой дом през зимата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
65375475428

Помните ли двете спасени след буря от екипа на Зелени Балкани морски орлета през пролетта на миналата година? А помните ли, че едното бе освободено в края на лятото от адапционна волиера в Източните Родопи?

Е, преди дни до нас достигна радостна новина – птицата не само е оцеляла, но е предприела и миграция, като е достигнала до гръцкия остров Лесбос. Как разбрахме това ли? Поради това, че със съдействието на нашите колеги от Българското дружество за защита на птиците преди освобождаването му орелът бе оборудван с GPS предавател.

Тук идва най-интересната част: данните, които последно предавателят ни изпрати, бяха от остров Лесбос.

След като узна това, екипът на Спасителния център потърси за помощ нашия дългогодишен приятел и колега Филип Драгумис. Той от своя страна ни свърза със своите колеги от Лесбос – Стилянос Заннетос и Александрос Коурис от Лабораторията по консервационна биология към Univeristy of the Aegean.

Благодарение на усилията на гръцките колеги птицата бе не само открита, но и фотографирана. А най-радостното е, че направените снимки я показват в добро здраве и отлична летателна форма.

Истории с щастлив край като тези – съвкупност от добре свършена работа на терен, адекватни действия от ветеринарните специалисти и рехабирлитаторите на Спасителния център на Зелени Балкани и отлично партньорство на национално и интернационално ниво – могат само да ни дават нови сили в ежедневната ни работа в името на опазването на дивите животни.

Благодарим на всички, които съдействаха в „създаването“ на тази добра новина. Пожелаваме на нашия пернат приятел дълъг и безпрепятствен живот и още нови срещи, но само в полет!

Христина Клисурова,
Спасителен център за диви животни
Зелени Балкани
#

споделяне във facebook

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!