BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Среща с Бесарабия: нова книга разказва за сънародниците ни отвъд Дунава

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
3D_Besarabia_01

Какво е Бесарабия? Как да стигнем до нея? Какъв език говорят там? Отговорите на тези и на още много други въпроси ще намерите в новата книга-пътепис на Елисавета Белобрадова.

Българската общност в Бесарабия наброява над 200 000 души, но все още не е достатъчно позната у нас. За своето близо двувековно присъствие на територията на днешна Молдова и Украйна потомците на нашите преселници от XIX век успяват да съхранят своя език, традиции и култура въпреки превратностите на времето и сложната геополитическа обстановка.

До този момент темата е била обект на изследванията на историци, фолклористи и лингвисти, но малцина са разказвали за нея от първо лице.

„Среща с Бесарабия“ е първата самостоятелна книга на популярния блогър и създател на платформата “Майко мила” Елисавета Белобрадова, и се издава от сдружение „Българска история“.

Книгата ни отвежда на вълнуващо приключение на стотици километри отвъд Дунав, където авторът ни среща с необикновени човешки съдби. Редом с това читателят получава възможност да се докосне до бита и ежедневието на бесарабските българи, да „опита“ от традиционната им кухня, представена с рецепти на дегустираните гозби, и да се запознае с тяхната музика.

Разказът ни потапя в неповторимата родна атмосфера на изненадващи за възприятията ни места като Кишинев, Болград и Одеса, уточняват още от издателството.

Подобно на всяко пътуване, и това не минава без комични и напрегнати моменти, но най-важното е, че „Среща с Бесарабия“ показва живота на хората, които носят в себе си българското, макар за някои от тях България да е само далечна мечта.

Представянето на книгата ще се състои на 14 ноември, четвъртък, от 19:00 ч. в столичния клуб City Stage.

„Среща с Бесарабия“ се издава с любезното съдействие на фондация „Българска памет“ и вече може да бъде открита в търговската мрежа.
#

spodelime

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!