BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трима старозагорци на математически финал в Русия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Йоан Михайлов и Радослав Балкански са сред фаворитите за победа на финала на олимпиадата по математика “Формула на Единството”
Ели Стоянова е финалистка като призьор от олимпиадата през 2020 г.
*

Радослав Балкански

Радослав Балкански

Йоан Михайлов – с първото си участие на турнира Формула на Единството – Трето хилядолетие е вече финалист

Йоан Михайлов – с първото си участие на турнира Формула на Единството – Трето хилядолетие е вече финалист

Членовете на Академията по математика в Стара Загора – петокласникът Йоан Михайлов и седмокласникът Радослав Балкански, са сред фаворитите за победа на финала в олимпиадата “Формула на единството – трето хилядолетие”, организирана от Санкт-Петербургския университет “Петър Велики” и включена в календара на проявите за ученици на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация. Старозагорското присъствия в престижния финал допълва и още един член на Академията по математика – Ели Стоянова.

Квалификацията традиционно се провежда за ученици от 5 до 11 клас, които решават и изпращат за проверка от журито в Санкт Петербург 7 задачи. В състезанието участват традиционно Беларус, Боливия, България, Естония, Израел, Испания, Иран, Казахстан, Канада, Киргистан, Мексико, Молдова, Нигерия, Румъния, Русия, САЩ, Тайланд, Турция, Узбекистан, Украйна и Унгария.

На 21 януари бяха обявени резултатите.

Ели Стоянова спечели трета на града на финала през 2020 и по право се класира за финала през 2021 г.

Ели Стоянова спечели трета на града на финала през 2020 и по право се класира за финала през 2021 г.

Сред българските участници с най-добър резултат са и двама старозагорци – Йоан Михайлов и Радослав Балкански, които са членове на Академията по математика в Стара Загора.

Финалът ще се състои в края на февруари 2021 г. във фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица. В продължение на 5 астрономически часа финалистите ще решават 4 задачи – за всяка от 6-те възрастови групи.

Българските представители, освен Радослав Балкански и Йоан Михайлов, са:

Валентин Митев от ПМГ – Бургас, Демира Недева от МГ – Пловдив, Лазар Тодоров от Софийската МГ, Мая Минкова от СУ – Несебър, Марин Христов от Софийската МГ, Мария-Касия Людмилова Петрова от ПЧМГ – София, Румен Сребков от ПМГ – Бургас и Петър Узунов от МГ – Пловдив.

Към извоювалите правото за участие във финала са и призьорите от миналогодишния финал: Мария Дренчева – Софийска МГ, Панайот Димитров и Дориана Петкова от ПМГ – Бургас, Ясен Пенчев от ПМГ – Габрово и Ели Стоянова от ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.

Победителите във финала ще получат стипендия за едномесечно обучение и творческа работа през месец юли в Санкт Петербург (Русия).

Да пожелаем успех на младите български таланти!
#

бутон за сайт

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!