BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Уникалният концерт “Джазоспекция” – в събота на Античния форум в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – като на кино!
*
Джазоспекция

Концертът ДЖАЗОСПЕКЦИЯ на 4 юли, събота, от 21 часа на Античния форум „Августа Траяна“ е по идея на диригента Димитър Косев, сценарий и режисура на Славчо Николов, мултимедия – Пламен Асенов.

Талантливите артисти и този път ще поднесат музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. Джаз сюитата на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Кейко Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни. Мултимедия – Пламен Асенов.

Режисьорът Славчо Николов за ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – френски джаз в картини:
“Темата, която разглежда концертът е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв, какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде! Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма “Baraka” кореспондира с музиката на “Сюитата за флейта и джаз трио пиано”. Това е “Джазоспекция”. Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание. Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллинг, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са “Калифорнйска сюита” и “Трима мъже за убиване”.

“Сюитата за флейта и джаз трио пиано” е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами, в категория за “Най-добра камерна музика”. Сюитата се състои от седем части: “Барок и синьо”,”Сантиментално”, “Явански”, “Краткотраен”, “Ирландски”, “Универсален” ,”Бърз”. Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик “Baraka” от 1992 година. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света, в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа. Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема. “Природа”, “Религии”, “Полезни изкопаеми”, “Войните, които се водят за тях”, “Народът и децата”, “Урбанизацията” и “Системата”.

Авторите Клод Боллинг и Рон Фрик, представители на “Бейби бумърите”, режисьорът Славчо Николов (“Х поколението”) и диригентът Димитър Косев (“Милениумите”) ще се опитат в този кратък концерт с помощта на музикантите Ива Профирова – флейта (“Милениумите”), Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни, както и мултимедията на Пламен Асенов (“Х поколението”), да изразят своето виждане за днешния свят. С посланието – да се опитаме да го направим по-добър за бъдещите поколения!
#

share button

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!