BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

9 май – Ден на Европа в Стара Загора, в условията на COVID-19

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
Den na Evropa

Въпреки трудната ситуация и невъзможността за провеждане на традиционните събития, посветени на Деня на Европа, Информационен център Европа Директно – Стара Загора е подготвил две събития, които да отбележат 9 май във виртуалното пространство.

Все пак, най-ентусиазираните ни съграждани ще могат да разгледат и физическа изложба, която ги очаква от външата страна на посетителския ни център в Стара Загора.

Двете тематични събития, ще бъдат, както следва:

Дигитална изложба „Европа и европейците 1950> 2020: 70 години от декларацията на Шуман“

Историческият архив на Европейския съюз подготви многоезична изложба в чест на 70-годишнината от декларацията на Шуман: „Европа и европейците 1950 > 2020: 70 години от декларацията на Шуман“. Информационен център Европа Директно – Стара Загора съдейства за превода й на български език, за да позволи на съгражданите ни да се докоснат до уникални материали и фотоси от европейската история по случай 9 май Деня на Европа.

Изложбата има за цел да повиши познанието за значението на декларацията на Шуман в историята на европейската интеграция, да стимулира размислите за нейната значимост в днешна Европа и да насърчи дебатите относно историята на Европейския съюз (ЕС) и неговото бъдеще.

През 2020 г. се навършват 70 години от декларацията на Шуман – кратко, но силно изявление, направено от френския външен министър Робер Шуман на 9 май 1950 г. Декларацията, вдъхновена от Жан Моне и изготвена от Шуман и неговите близки съветници, инициира процеса на европейска интеграция с визията си за съвместно френско и немско производство на въглища и стомана.

Посетителят е насърчен да предприеме пътуване през европейската история, което поема по два различни, но взаимосвързващи се пътя, обогатени с различни QR кодове, свързани с различни аудио и видео материали. Първият път следва ключови фрази от Декларацията. Чрез избор на изображения и документи, съхранявани в Историческия архив на ЕС, може да се преживеят някои от най-важните политически, икономически, социални и културни събития през последните 70 години от европейската история. Вторият път позволява среща с хора, които са били въвлечени в процеса на европейската интеграция или засегнати от нея, обръщайки внимание на техните размисли за значението на това да бъдеш европеец.

В деня на Европа, на 9 май, изложбата ще бъде достъпна от 10:00 ч. на сайта на Информационен център Европа Директно – Стара Загора www.europedirect.szeda.eu, както и в страницата на Информационния център във Фейсбук – https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

От 9 май изложбата ще може да се разгледа и физически от външната страна на посетителския център на Информационен център Европа Директно – Стара Загора, който се намира на бул. „Ген. Столетов“ № 127 в Стара Загора.

Официално изложбата ще бъде открита на 9 май 2020 г. от Историческия архив на Европейския съюз чрез дигитална презентация на специализиран уебсайт: https://schuman70.eui.eu/
Европа в кадри

Във връзка с нестандартното отбелязване на 9 май – Деня на Европа, Информационен център Европа Директно – Стара Загора организира прожекции на късометражни филми и информационни видеоклипове, предоставени от Европейската комисия и Европейския съюз. Видеоматериалите ще могат да бъдат гледани на Фейсбук страницата на центъра https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

Повече от 4 часа кадри ще бъдат излъчвани на живо от 10:30 ч. на 9 май 2020 г. Те ще бъдат разпределени в няколко тематични направления с различна продължителност:

* 70 години от Декларацията Шуман
* Какво прави Европа за нас?
* Българите за Европейския съюз
* Европейския съюз в подкрепа на своите граждани – кратки истории
* Данъците, обяснени на езика на децата
* Европейския парламент – символ на демокрацията
* Европа през погледа на кино изкуството – късометражни филми от поредицата #ЕСиАз

Всички материали ще бъдат излъчени още два пъти в рамките на 9 май – от 14:30 ч. и от 20:00 ч. Част от клиповете ще бъдат достъпни и на официалната страница на Информационен център Европа Директно, Стара Загора – www.europedirect.szeda.eu
#

социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!