BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Андрей Новаков: Има технология, която може да запази работата на комплекс “Марица изток”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Novakov-Nakano“В Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон говорих за Стара Загора и за възможността комплексът “Марица изток” да продължи да работи без да се плащат суми, като компенсации за вредните емисии и в същото време ТЕЦ-овете да не замърсяват въздуха. Обсъдих с Джейн Накано, която е водещ експерт в Центъра, технология за улавяне на въглеродния диоксид. От нея научих, че на десетина места в света, включително в САЩ и Канада, има монтирани инсталации както на топлоелектрически централи, така и на заводи за производство на цимент и стомана” – това съобщи евродепутатът Андрей Новаков, който е на посещение в САЩ. Той уточни, че технологията е нова и се доусъвършенства, но вече дава резултати. Инвестицията не е малка, но ще позволи минно-енергийният комплекс да работи, хората да запазят доходите си, да не се замърсява атмосферният въздух, което ще доведе и до спестяване на значителни средства заради вредните емисии, чиито цени непрекъснато растат.

“Темата обсъдих и в Брукингс институт, където разговарях с директора по енергийна сигурност и промяна в климата Саманта Грос. Не казвам, че новата технология е панацея, но изобщо да не се проучи възможността да се използва в България, а да се заемем с екзотичната идея за изграждане на завод за батерии, звучи най-меко казано – лекомислено” – добави Новаков.
#

бутони за споделяне

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!