BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Драгомир Стойнев: Лигнитните райони в Европа трябва да станат зони с данъчни облекчения

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Комплексът Марица Изток бе основна тема на участието на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването “Лице в лице“ по Би Ти Ви
*
_Dragomir Stoinev 660

На въпроси за състоянието на българската енергетика Стойнев коментира, че страната ни няма дългосрочна визия за създаване на нови мощности, нито план за преминаване към нисковъглеродна енергетика, както става с въглищния регион на комплекса Марица-изток.

Ето и основните му тези: 

„Служебният министър е прав. Енергетиката затъва. За 3 години консолидираната загуба на ТЕЦ 2 е над 1 милиард лева“.

„Голямото затъване на ТЕЦ “Марица-изток 2“ е от увеличаването на цената на въглеродните емисии. Едно е да имаш 20 евро, а сега е на 55 евро. Тази година загубата на ТЕЦ 2 ще бъде над 500 000 млн. лв.“ 

По мое време заради това, което аз наследих, НЕК затъваше със стотици милиони на година. Благодарение на реформите, което правителството, в което бях министър предприе, се подобри ситуацията. По мое време се увеличи два пъти цената на въглищата, купуваха се нови багери, увеличаваха се заплатите. Аз зная как живеят миньорите, те са едни честни и достойни хора, които предпочитат да им кажеш истината в очите, вместо да ги лъжеш“.

„Аз познавам миньорите, познавам тяхното мислене. Тези хора са притеснени, защото има една омерта, една тишина, едно мълчание и хората не знаят какво ще се случи.“ 

„Териториалните планове за справедлив преход, които се отнасят за Стара Загора, за Перник и за Кюстендил, още не са изготвени. В Чехия имат отдел, който предлага на правителството 32 начина, по които този „зелен преход“ да стане плавен“. 

 „Това са европейски изисквания и ние трябва да си напишем домашното. Пари има, но за съжаление няма капацитет. Затова се търсят външни експерти. Ние – българските политици и държавници, трябва да си напишем домашното и те да ни го оценят. Ние искаме заедно с миньорите, със синдикатите, с бизнеса, с кметовете да се изготвят тези планове и хората да знаят, че парите няма да бъдат откраднати. Тази година се харчат толкова средства за инвестиции, следващата – толкова. Дали ще има схеми за ранно пенсиониране, за целево подпомагане, но трябва да се говори с миньорите, с тях досега никой не е говорил“. 

„Нито един миньор не трябва да загуби своите доходи. Той трябва да бъде подкрепен от държавата, не трябва да се правят резки движения, всичко трябва да върви по план – година след година“. 

„Лигнитните райони в Европа трябва да станат зони с данъчни облекчения, райони за инвестиции, така че хората да не останат без работа“.

#

социални бутони

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!