BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Еврокомисията пусна сайт за безопасно възобновяване на пътуването и туризма в ЕС

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
654657458

EKЕврокомисията пусна в действие Re-open EU — уебплатформа, която ще способства за безопасното възобновяване на пътуването и туризма в цяла Европа. Тя ще осигурява в реално време информация за границите и за наличните транспортни средства и туристически услуги в държавите членки. Re-open EU ще съдържа и предоставени от държавите членки практически сведения относно ограниченията за пътуване, мерките в областта на общественото здраве и безопасността (като спазване на отстояние между хората и носене на предпазни маски), както и друга полезна информация за туристическите оферти в ЕС и в държавите членки. Така при планирането на своите почивки и пътувания през лятото и след това европейците ще бъдат добре информирани и ще могат да вземат отговорни решения с оглед на продължаващите рискове, свързани с коронавируса.

По този повод комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: След седмиците на ограничителни мерки сега вътрешните граници на ЕС се отварят отново. Уебсайтът Re-open EU, който пускаме в действие днес, ще осигурява на пътуващите лесен достъп до информация, за да им помогне да планират пътуванията си спокойно и да избегнат рискове. Той ще бъде в услуга и на собствениците на малки ресторанти и хотели, както и на градовете в цяла Европа — те ще могат да почерпят вдъхновение от вече разработени иновативни решения.

Мария Габриел, комисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, както и за Съвместния изследователски център (JRC), каза следното: Европа разполага с огромно културно наследство, което е едно от най-важните ни преимущества. Но тъй като през последните месеци не може да се пътува и повечето места са затворени, културата и туризмът бяха засегнати сериозно. Платформата Re-open EU предоставя най-необходимата актуална информация, така че отново да започнем да опознаваме Европа безопасно.

Платформата Re-open EU е част от оповестения от Комисията на 13 май 2020 г. пакет от мерки в областта на туризма и транспорта, който има за цел да възстанови увереността у пътуващите и да спомогне за безопасното възобновяване на туризма в ЕС при спазване на необходимите здравни предпазни мерки. Новата платформа, която има и версия за ползване на мобилни устройства (уебприложение), събира на едно място актуална информация от Комисията и от държавите членки и ще служи като основна отправна точка за всеки, който пътува в ЕС. С помощта на интерактивна карта хората ще могат да намират информация, актуални данни и съвети за всяка държава — членка на ЕС. Достъпът до платформата ще се извършва чрез приложение или уебсайт. Тя ще бъде на разположение на 24-те официални езика на ЕС.

Платформата освен това ще предлага информация относно схемите с ваучери за патронаж: чрез тях потребителите могат да подкрепят своите любими хотели или ресторанти, като си купят ваучери за престой или консумация, които да използват в бъдеще, когато те отново отворят вратите си. По този начин ще се допринесе за възстановяването на сектора, когато ограниченията отпаднат и границите се отворят отново. Благодарение на ваучерите за патронаж предприятията ще могат да преодолеят затрудненията с паричните потоци и да предоставят услугите на по-късен етап. Платената от клиента сума отива директно при доставчика на услугата. С тази специална страница Комисията желае да улесни връзката между участващите предприятия и заинтересованите потребители, особено при пътувания в чужбина.

От своя страна, европейската цифрова платформа за културно наследство Europeana пуска в действие Discovering Europe — колекция от произведения на изкуството и снимки на някои от най-известните забележителности в Европа. Специален раздел, посветен на туризма, ще бъде създаден и в Europeana Pro. Той ще помага на специалистите в областта на културното наследство да намират инициативи в подкрепа на туризма в целия ЕС.

КОНТЕКСТ

В своя пакет от мерки в областта на туризма и транспорта през 2020 г. и след това, приет на 13 май 2020 г., Комисията обяви, че ще бъде създаден специален уебсайт, който да предоставя на пътуващите цялата информация, необходима за безопасно пътуване в ЕС. Тя също така съобщи, че възнамерява да използва набиращите скорост схеми с ваучери за патронаж и ще сътрудничи с националните органи и с местните организации и предприятия в областта на туризма, за да се умножи ефектът от такива инициативи.

Министрите, отговарящи за туризма, обсъдиха пускането в действие на специална платформа Re-open EU за първи път на своята видеоконферентна среща на 20 май и като цяло приветстваха инициативата. Платформата Re-open EU е разработена от Съвместния изследователски център (JRC) на Комисията. Тя предлага в реално време информация по около 30 въпроса в областта на транспорта, общественото здраве и туризма. Тази информация се предоставя от държавите членки и се допълва с данни от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).

На 11 юни 2020 г. Комисията представи своите препоръки за частично и постепенно премахване на ограниченията за пътуване до ЕС след 30 юни и призова държавите членки да премахнат ограниченията за свободното движение и да спрат контрола по вътрешните граници от 15 юни, като вземат предвид подобряващата се здравна ситуация в ЕС и прилагането от страна на държавите членки на мерки като спазване на отстояние между хората, както и други мерки, свързани със здравето.

Посредством Re-open EU Комисията предоставя и информация за туристически оферти в различни държави членки, включително за инициативи на ЕС, като „Европейска столица за интелигентен туризъм“, „Най-добрите европейски дестинации“ и „Европейска столица на културата“.

#

бутон за социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!