BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Емил Христов: Трябва ясно да определим посоката, в която ще върви Стара Загора през следващите години

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DSC04645

DSC04651Стара Загора през последните години е на водещо място в България по брутен вътрешен продукт на човек спрямо населението. И това се дължи на сектора на енергетиката. Ако искаме да запазим това и да се нареждаме в икономическо отношение непосредствено след София, трябва да се развиваме успешно, като намерим нова сфера и посока, в която да вървим през следващите години. Това заяви Емил Христов, заместник-председател на Народното събрание, избран за депутат от Стара Загора и общински координатор на ГЕРБ, по време на форум на тема „Стара Загора срещу кризата“, организиран от в. „Стандарт“.

Акцент беше поставен върху бъдещето на терена на бившето летище в Стара Загора, което е с отнет лиценз през 2007 г. – дали да се възобнови предназначението му, или там да се изгради голяма индустриална зона, за да привлече стратегически инвеститори и съпътстващи производства. „Трябва да сме специализирани в икономически дейности, които носят приходи и гарантират високо заплащане на подготвените специалисти. С икономиката си Стара Загора стоеше много по-добре преди години от Пловдив. Но изостанахме и сега сравнението не е в наша полза. Рискуваме да изостанем много, ако ние с вас и с всички активни старозагорци не вземем решение накъде и как трябва да се развиваме“ – категоричен е Емил Христов.

Той беше и председател на Общинския съвет в Стара Загора преди да стане народен представител, и призова също и общинските съветници да поемат нужната инициатива и да дадат ясен отговор на въпроса накъде ще върви Стара Загора. „С решенията си днес носим отговорност за бъдещето на хората, които са избрали да живеят в Стара Загора и в региона“ – каза Христов. Той уточни, че развитието трябва да е в посока на създаване на високотехнологични продукти. Поиска и обединяване на усилията и на ресурсите, за да се постигне набелязаното и посочи Тракийския университет като добър пример в това отношение – чрез разкриването на IT специалности, ориентирани към нуждите на бизнеса.

Във форума в Стара Загора участваха министърът на икономиката Емил Николов, Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, народните представители от ГЕРБ Радостин Танев и Маноил Манев, ръководители на големи предприятия, на културните институции и на работодателски организации.

Срещата премина при строго спазване на противоепидемичните мерки.

DSC04653
#

споделяне в социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!