BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Живко Тодоров и Емил Караниколов в Стара Загора: Време е за действия, за да сме готови за утрешния ден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
43254215645

В рамките на новия национален проект на Медийна група “Стандарт” – “Заедно срещу кризата”, в Стара Загора днес следобед се състоя дискусия с участието на кмета Живко Тодоров и министъра на икономиката Емил Караниколов.

“Дискусията е много важна с оглед на това, което предстои на регион Стара Загора – трансформацията от въглищна енергетика към друг тип икономика – каза Живко Тодоров. – На Стара Загора трябва да й се даде перспективата днес, за да може в утрешния ден да сме подготвени за това, което предстои. Ако сега не вземем мерки и не поставим новото начало в Стара Загора, ще трупаме само негативи.

Неслучайно преди няколко години започнахме с индустриална зона “Загоре”, със смесено участие на държавата и общината – припомни кметът на Стара Загора. – Благодарение на отпуснатите средства днес инфраструктурата й е почти построена – газ, ток, вода, пътища, тротоари – има абсолютно всичко, на площ около 140-150 декара. Ние трябва да продължим именно в тази посока. Регионът има нужда от работни места, и то достатъчно добре платени, за да могат да задържат младите хора тук. Затова трябва да създаваме предпоставки на бизнеса да строи предприятия, носещи добавена стойност. В Тракийския университет разкриваме нови специалности в IT-сектора. Смятам, че с протегнати ръце един към друг – държавата, Общината, Университета и всички институции, заедно с бизнеса в града, можем да направим нещо много положително и този преход, който ни предстои, да бъде по-плавен, по-успешен, и в крайна сметка да доведе до запазване на работните места в региона и до задържане на младите хора, които са неговият потенциал.”

“Днес е време за действия, не само за приказки. Защото ако сега няма действия, утре ще си останем само с приказките и със спомена за това, колко икономически добре е била Стара Загора във времето. Затова нека заедно да бъдем отговорни, прагматични, и да използваме възможностите, които ни се предоставят” – призова Живко Тодоров.

Министър Емил Караниколов за пореден път обясни, че инвеститорски интерес към бившето летище на Стара Загора няма. Същевременно инвеститорите търсят индустриални зони върху големи площи – от 200, 700, 1600 декара. Затова според него е целесъобразно бившето летище да се превърне именно в такава зона, още повече че след “Загоре” на града ще е нужна още сега втора. Той наблегна на факта, че обещанието, поето пред старозагорци преди 3 години – създаването на икономическа зона от нов тип, с пълна инфраструктура, е изпълнено.
45652476485
#

споделяне в социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!