BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Живко Тодоров: 3 март е сакрална дата. Поклон пред падналите за свободата на България!

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P14408064IMG_5582За поредна година навръх Националния празник Трети март старозагорци пренесоха 300-метровото знаме на Република България през целия град до монумента “Бранителите на Стара Загора”. Там кметът на Общината Живко Тодоров произнесе следната реч:

“Трети март 1878 г. е сакрална дата за България. Това е датата, на която възстановяваме българската държавност. Това е датата, мечтана от всички български революционери. Датата, на която ние успяхме да отвоюваме своята свобода. Но защо днес сме тук, в подножието на монумента “Бранителите на Стара Загора”? Какво трябва да помним и да не забравяме?

Не трябва да забравяме за онези 14 500 наши избити съграждани и опожарената до основи Стара Загора. Никой ни си е представял след това, че тук отново ще има град. Не трябва да забравяме за битката при Стара Загора през 1877 година, в която с чутовен подвиг Трета опълченска дружина, водена от подполковник Калитин, успява да съхрани Самарското знаме, извезано от монахини в едноименния руски град и предадено на Българското опълчение. То е захванато за дръжката със златни пирони. Последния от тях забива воеводата Цеко Петков, който, сваляйки своя калпак, възкликва: “Да помогне Бог това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя! Нашите майки, жени и деца да изтрият с това знаме скърбящите си очи. Всичко нечисто, поганско, зло, да бяга от страх пред него, а след него да настане траен мир и благоденствие!”

Уважаеми съграждани, Самарското знаме е български боен флаг. Един от най-важните. Това е единственият български флаг, награден с Орден за храброст. Затова, съграждани, сме тук. За да почетем паметта на тези, които дадоха живота си, които с телата си запазиха нашата памет.

Поклон пред онези, които загинаха за свободата на България! Поклон пред всички руски, финландски, украински, румънски, белоруски и други воини, които отдадоха своя живот! Можем да говорим много за днешния ден. Но най-важното е да предаваме на младите поколения, че ние сме един горд и храбър народ, който със собствени сили успя да извоюва свободата си. И днес ние да градим бъдещето си, както сами решим.

Честит празник, българи!

Да живее България!”

По-рано, при вдигането на Националното знаме в центъра на Стара Загора, Елисавета Георгиева – учител от Панагюрище, връчи на кмета на Община Стара Загора знаме, извезано от нея за 1009 часа и посветено на бранителите на Стара Загора от битката за града през юли 1877 г. “Боевете при Стара Загора и Шипка са границата между робството и свободата. Никой на тази земя не може да възпре свободния човек – една и свята е България. Нека я пазим, за да ни има!“, каза тя. Живко Тодоров предаде знамето за съхранение във фондовете на Регионалния исторически музей.

Водещ на честванията по повод Националния празник и 145 години от Освобождението бе обичаният старозагорски актьор Ивелин Керанов.

В 16.00 часа на сцената пред Община Стара Загора започва традиционната инициатива на Народно читалище „Настроение – 2017“ „Пробуждане с хоро“, в която ще се включат и Сестри Диневи.
#

P14408063IMG_5516IMG_5439IMG_5553IMG_5582IMG_5615IMG_5826IMG_5783IMG_5800IMG_5774IMG_5861
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!