BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

“Завод” на ДКТ Стара Загора – спектакъл за всеки, който търси смисъла. Тази вечер е премиерата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC05311Тази вечер е премиерата на най-новия спектакъл за възрастни на Кукления театър по стихове на Никола Вапцаров “Завод”. Идеята и драматургията са на Полина Христова, която прави дебют като режисьор на сцената в Стара Загора. В спектакъла е водена от вярата на Вапцаров, че всеки човек има право да бъде щастлив и че всеки човек е важен. Сценографията на Марина Янева е модерна и завладяваща, а музиката на Милен Апостолов подсилва внушенията на представлението. Особено ефектна е хореографията на Явор Кунчев, която седмината актьори на сцената виртуозно представят. Консултанти на “Завод” са Веселка Кунчева и Ина Божидарова.

“Завод” е поредният спектакъл за възрастни на Кукления театър в Стара Загора, който поставя във фокуса си стремежа за свобода, щастие и безгранични мечти, които една невидима сила желае да подчини или унищожи. Този път това е ЗАВОД – чудовището, което потъпква всеки, дръзнал да съхрани своята вяра.

Дарин Петков

Дарин Петков

Според директора на театъра Дарин Петков такива продукти се създават в Кукления театър в Стара Загора, защото истински вълнуват зрителя. “Има някаква болка вътре в нас, която искаме непременно да споделим тук и сега. По различен начин реагираме и понасяме болката на реалността, но всички я живеем заедно и затова такива теми идват естествено на сцената при нас”, добавя директорът.

Идеята на режисьора Полина Христова идва преди няколко години, водена от убеждението, че Вапцаров е един от най- големите български поети.

Никой от екипа не е разглеждал Вапцаров извън поезията му. В този спектакъл няма да откриете грам идеология, нито щрихи на конкретна епоха. Ще видите неистовия стремеж за свобода и вяра на малкия човек, на този, от когото нищо не зависи и в това, което го превръща ЗАВОД. Спектакъл за важността на всеки един човек – на мислите, мечтите и копнежите му. На онзи, който търси все още смисъл в присъствието си на Земята. На онзи, който под саждите и маслата от машините е скрил дълбоко в себе си вярата, смелостта и надеждата.

За да се потопи в атмосферата, целият екип посещава металургичен завод в Стара Загора. Казват, че са си взели от там много от похватите, които виждаме на сцената. В мрачния металургичен цех на “Завод” има място и за вяра, копнеж и любов.

Спектакъл, който ще се преживява дълго.
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!