BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Задържаха чужд гражданин за подпомагане на 11 сирийци да преминат незаконно през страната

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

_Temida 3Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем А.М., на 33 г., сирийски гражданин, за това, че на 11.07.2023 г. на км 202 на автомагистрала „Тракия“, общ. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на автомобил, марка „Фолксваген“, противозаконно е подпомогнал 11 мъже, граждани на Сирия, да преминат през страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2 т.1 и т.5, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

А.М. бил кандидат за бежанец и живеел в гр. Харманли. Бил нает от негов познат да извърши превоз на пътници. За целта му бил предоставен автомобил, марка „Фолксваген“. Групата от 11 сирийски граждани се сформирала още в Сирия, където била създадена организация за тяхното пътуване до Западна Европа. Уговорката била при преминаване от държава в друга държава техни роднини да заплащат определени суми пари в посочено място – т.нар. бюро за трафикантски услуги. Групата преминала от Сирия в Турция и пребивавала в хостел около 10-14 дни.

С водач от Турция сирийските граждани преминали „зелената“ граница между Турция и България. Първо били качени в бял бус, а по-късно прекачени в багажника и купето на автомобил, марка „Фолксваген“. На км 202 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян и А.М. бил задържан.

Обвиняемият А.М. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура – Стара Загора да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!