BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.-кметът Милена Желева: Откриваме първия Античен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора

Разписание – градски транспорт >>>>
*
IMG_5203IMG_5212 (1)ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Фестивалът “От Августа Траяна до Боруй” потапя гостите в магията на отминалите времена

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това, как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали. Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града ще им бъде изключително любопитно”, каза по време на откриването на фестивала заместник-кметът с ресор “Култура и туризъм” Милена Желева. Тя припомни, че той е част от редицата събития, организирани по повод Европейската нощ на музеите, която започва тази вечер с богата програма.

Директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев изказа радостта си да види Античната улица толкова жива. “Това е търговската улица на древната “Августа Траяна”. Градът ни е наследник на една богата култура и се надявам, че всички гости ще се докоснат до бита, традициите, изкуството и до това, какъв е бил животът по нашите земи”, допълни Петър Калчев.

Началото на фестивала бе дадено с атрактивно дефиле на участниците, преминаващо през главната улица на Стара Загора. Редица дейности са предвидени за най-малките, които ще могат да майсторят в работилници за керамика, обработка на кожа, ковачница, антични настолни игри, изобретения и др.

Воини от Античността, както и от ранното и късното Средновековие посрещат най-любопитните да се докоснат до тях, а сутрешната програма показа на гостите как е изглеждала модата от миналото чрез атрактивно дефиле.

Съботната програма завършва с концерт на групите „Ксана“ и „Летящи номади“ от 17.00 часа. Всичко за бита и традициите в миналото ще покажат и в неделния ден от 10.00 до 13.00 часа.

Организатори на фестивала са Община Стара Загора и Регионалният исторически музей. Входът е свободен.

Цялата програма на двата фестивални дни може да видите на: https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/programa-na-festival-ot-avgusta-trayana-do-boruy

IMG_5176IMG_5191IMG_5185IMG_5244gerb

spodelime.com

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!