BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев: Без Ботев няма България

Разписание – градски транспорт >>>>
*

Слово от зам.-кмета Радостин Танев

Слово от зам.-кмета Радостин Танев

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Отечество не е просто дума, Отечество е завет; онази огнена сила, предадена ни от поета, все още тлее в сърцата ни, заяви Радостин Танев на общоградското честване

„На Втори юни всяка година ние идваме тук, свеждайки глава и въздигайки ликовете на знайните герои и прекланяйки се пред незнайните. България ще я има, докато им помним имената, България ще я има, докато помним историята си и предаваме на бъдещите поколения онази сила, вяра и достойнство на пожертвалите живота си!“. Това изтъкна днес зам.-градоначалникът на Стара Загора Радостин Танев пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в подножието на парк „Митрополит Методий Кусев“.

Общоградското официално честване почете паметта на поета революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България. Днес се навършват 148 години от героичната гибел на Христо Ботев и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

Община Стара Загора бе представена и от зам.-кмета Павлина Делчева. Водещ на ритуала беше актрисата Светла Тодорова, участие взеха Военният духов оркестър, знаменната група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада. Облечени в бели, летни опълченски униформи се откроиха и членовете на клуб „Традиция“ в Стара Загора. Те бяха нарамили винтовки „Крънка“, използвани масово в руската армия след 1869 г.

„Отечество не е просто дума, Отечество е завет, онази огнена сила, предадена ни от Ботев, все още тлее в сърцата ни. И така трябва да бъде, ако искаме да запазим Родината си пред предизвикателствата на новото и модерно време“, заяви още Радостин Танев пред събралото се множество старозагорци. „Заради онези всички, дали живота си, ние трябва да бъдем с достойнство. Ако искаме да вървим по стъпките на Ботев и неговите четници, ние трябва да вървим с гордо вдигната глава, със смирение и да бъдем добри, да бъдем истински, да бъдем хора. Ще пребъде България! Защото е зачената с обич и кръв. Защото всички ние дишаме с този завет. Поклон герои, вечна памет!“, завърши словото си заместник-кметът на Община Стара Загора.

„Днес не е тъжен ден! Няма да загине народ, който е родил такъв поет и син!“, отбеляза прочувствено актрисата Светла Тодорова. „На тая робска земя Ботев става небе, което я огрява – той не пожела повече. Няма по-велико от това да превърнеш въздишките на народа си в стих“, изтъкна актрисата пред смълчаните старозагорци.

Пред бюст-паметниците бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общински съвет – Стара Загора, Областния управител на Стара Загора, Средно училище „Христо Ботев“. Цветя поднесоха още представители на политически партии, обществени организации, граждански сдружения и признателни старозагорци.

Ритуалът завърши с вой на сирените, който оповести едноминутното мълчание за поклон пред делото на Христо Ботев в 12:00 часа.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България Втори юни е честван за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив, по информация на БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. С Решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. Втори юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

43254545426532Венец от Втора Тунджанска бригадаПоднасяне на цветяgerb

бутон за сайт

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!