BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Deca_na_patia

Като част от традиционната акция „Зима“ на територията на страната (1-30 ноември 2021 г.) от днес (11-ти) до 20 ноември 2021 г. се провежда кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Насочеността й е към превенция над поведението на пешеходците, пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Контролът на пътна полиция ще бъде насочена към:

* Спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение.

* Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно, особено извън населени места.

* По отношение гарантиране безопасността на пешеходците, в т.ч. на организираните групи (деца, възрастни, хора със специални потребности). Организирана група с деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жителка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства. За осигуряване безопасното пресичане на платното за движение от деца всяко лице на възраст над 18 години може да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка.

* Пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, както и към такива, които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. При констатиране на неизползване на обезопасителни колани, системи или каски от пътници отношение ще се взема спрямо тях (само когато са навършили 16 години) и във всички случаи спрямо водачите в съответствие със законовите разпоредби.

* Недопускане отнемането на предимството на пешеходците от страна на водачите на ППС.

Припомняме, че при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взема отношение.
#gerb

lice

бутони за социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!