BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Казанлък празнува кулминацията на 118-тия Празник на розата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Митрополит Киприан: „Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък!
*
90

110Повече от десет хиляди души от България и света празнуваха днес красотата на Розовата долина и нейните хора. Празнуваха надеждата, младостта, красотата, традициите на Казанлък и на България.

Казанлъчани показаха на своите гости живите си традиции, споделиха красивите си емоции и гостоприемно ги зарадваха с пищно шествие в центъра на града. Начало на Дефилето на Аромата и Красотата дадоха Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейните подгласнички Тиара Братованова и Ивона Габарова и нежните малки Принцеси на розата от тяхната свита. Красавиците преминаха през централния булевард за радост на хилядите си почитатели.

„Добре дошли в столицата на Розовата долина! – приветсва многобройните гости от близо и далеч кметът на Казанлък Галина Стоянова – Празникът на розата е обичан от всички българи! Търсен е по целия свят, защото носи едно съкровено послание – посланието за красота и милосърдие. Казват, че смисълът на живота е в това да пренесем посланието от детето, което сме били на стареца, в който ще се превърнем, но никога по пътя си да не го губим“ – сподели тя.

Кметът благодари на всички казанлъчани за „голямото сърце, истинска душа на най-любвеобилните хора, които се държат един за друг“. Галина Стоянова благодари на бизнеса, на свещениците, учителите, учениците, децата и родителите, на младите и възрастните, че запазиха духа на Града на розите. Тя поднесе благодарности и към розопроизводителите за помощта във възраждането на традицията.

Сред официалните лица на празника бяха българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура образование и младеж Мария Габриел, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, посланикът на Русия у нас Н.Пр. Елеонора Митрофанова с делегация от посолството, посланикът на Япония Н.Пр. Нарахира Хироши, Н.Пр. Латифа Беназза – посланик на Алжир в България, Н.Пр. Г-н Санджай Рана – посланик на Индия, посланикът на Виетнам Н.Пр. г-н Доан Туан Лин с делегация, словашкият посланик Н.Пр. Мануел Корчек, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, румънският посланик Н.Пр. Бръндуша Предеску с делегация, гости от побратимените на Казанлък градове Верия (Гърция), Кочани (Македония), приятели от Ломжа, Полша и др.

Еврокомисарят Мария Габриел благодари на казанлъчани, че съхраняват красивите български традиции: “Розата за нас е специлна, защото тя е вдъхновение, традици, надежда! Културното наследство е това, което прави нас, българите, да имаме своя идентичност, да го пазим, съхраняваме, но и да го предадем на следващите поколения. Благодарим Ви, Казанлък, за това, че с Вас и Празника на розата можем да усетим този български, единствен по рода си дух, който през вековете ни кара да продължаваме силни и заедно напред!“

В началото на шествието своята благословия към съграждините си даде Старозагорският митрополит Киприан: „Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък!“ – възклина владиката за родния си град. Той спомена горчивата 2020 година, но посочи: „Ето днес Бог благослови да сме отново заедно! Отново да засвидетелстваме любовта си към вярата, към Родината и нашия български род, докато има българин да пази тези семейни и християнски традиции и добродетели!”.

Празничното шествие за малки и големи беше исторически белязано от Купата на Аматьорската лига, която Розите завоюваха за първи път, за огромна радост на своите съграждани, в навечерието на кулминационните тържества. С ценния трофей в пъстрите редици на дефилето преминаха и победителите от ФК „Розова долина“.

Цариците благословиха своите поданиици за здраве, благоденствие и веселие, защото само споделената радост и усмивките могат да предадат емоциите, които трябва да се преживеят в Казанлък.

Кулминационният празничният неделен ден премина в китните розови градини край Казанлък, за да сподели българските обичаи с многобройните чуждестранни гости, да им предаде атмосферата на пъстрите ритуали „Розобер“ и „Розоварене“, да почувстват магията на българското хоро.

30 (2)46210208320352342500
#

бутони за споделяне

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!