BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Конференция за управление на отпадъците проведоха общините от региона в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_9386IMG_9396В зала „Славейков“ на Община Стара Загора днес беше проведена конференция на тема „Управление на отпадъците – проблеми, предизвикателства и възможности пред общините от РУСО (Регионално сдружение за управление на отпадъците). На срещата се обсъдиха възможности, цели и решения за оптимизиране на процеса на управление на битовите отпадъци от общините в България.

„Благодаря на всички, че приехте поканата ни. Битовите отпадъци са тема, която е изключително важна за всички общини в страната. Това е и причината да организираме днешната конференция. Предизвикателствата са много, нужно е да имаме готови решения и ефективни действия за справяне“ – приветства в началото на срещата зам.-кметът Радостин Танев.

Заместник-министърът в Министерство на околната среда и водите Ренета Колева представи новите цели и задължения в управлението на битовите отпадъци. „Искам да благодаря на Община Стара Загора за ангажираността. Искаме да ви запознаем с новостите и мерките, които са предвидени за спомагане за справянето с процеса. Основните цели са максималното намаляване на депонирането на битови отпадъци, като ще се стремим до 2035 г. те да спаднат с до 10%, а на около и над 65% те да се рециклират. Търсим и разглеждаме варианти и за тяхното оползотворяване в средата на живот. Подобряване на разделното събиране с цел увеличаване на количеството и качеството на рециклируемата фракция от битови отпадъци е основен приоритет за нас“ – обясни Ренета Колева. Тя допълни още, че се обмисля изграждане на комплекс от съоръжения, обезпечаващи третиране на този вид отпадъци, както и въвеждане на количество на битовите отпадъци като водеща основа при определяне на такса за такива по реда на Закона за местните данъци и такси.

В конференцията се включи още и Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, която представи проект на НСОРБ за нови модели за оптимизиране на процеса на управление на битовите отпадъци в общините, както и Йоана Йончева-Фильова от Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация (БОРА), която разкри възможностите за оползотворяване на отпадъците и развитие на кръговата икономика.

Гости на форума бяха председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, общински съветници, еколози, кметове, зам.-кметове и представители на 12-те общини от Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

IMG_9384IMG_9388IMG_9397
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!