BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кукленият театър в Стара Загора организира Международен архитектурен конкурс

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

среща_nПровеждането на международен архитектурен конкурс за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора обсъдиха на среща в Министерството на културата директорът на Кукления театър Дарин Петков и заместник-министърът Марина Василева. В екипа на организаторите на конкурса са още архитектът Явор Панев и юристката Цвета Йоцова. В разговора бяха обсъдени възможностите за подкрепа от страна на Министерството.

„Основната цел на срещата е да получим от Министерството на културата съгласуване за това, което искаме да направим като Държавен куклен театър. Ако проектът бъде осъществен, Центърът ще се превърне в духовно средище за целия град. На 10 април 2023 г. ще обявим официално проекта, а на 27 юли ще бъдат обявени резултатите“ – разясни идеята Дарин Петков. На срещата присъства и главният секретар на министерството Тодор Керанов. В разговора бяха обсъдени възможностите за подкрепа от страна на Министерството на културата за провеждането на международен архитектурен конкурс за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора.

„За краткия хоризонт, който имам като заместник-министър на културата, искам да помогна да се случват хубави и полезни неща за сценично-художествените изкуства в България. Вашата идея има сериозен потенциал и имате моята подкрепа“, заяви Марина Василева.

Организаторите на конкурса декларираха, че той ще бъде проведен по възможно най-прозрачния начин – участниците ще бъдат анонимни, а журито ще бъде официално обявено. От Държавния куклен театър в Стара Загора възнамеряват да поканят за участие в конкурса архитекти от цял свят, които да се включат в създаването на Център за експериментално куклено изкуство. Конкурсът цели да бъде избран най-вдъхновеният и в същото време най-подходящ проект за нов център, който ще допълни дейностите и функциите на вече съществуващата сграда на кукления театър в Стара Загора.
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!