BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Личен бележник на поета Иван Мирчев вече е част от богатата експозиция на музей „Литературна Стара Загора“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

16879596278311687959408946Личен бележник, запазил 144 страници със стихове на поета Иван Мирчев, от днес е част от богатия фонд на музей „Литературна Стара Загора“. Безценният експонат е дар от Сдружение с нестопанска цел „Лайънс клуб Стара Загора“. Дарението връчи президентът на клуба Станимир Минчев на директора на културната институция Иван Матев.

„Днес правим едно дарение, което е от сърце. Радваме се, че успяхме, благодарение на Снежана Маринова, да се сдобием с този тефтер и да го подарим на обществеността на Стара Загора, за да бъде тази реликва достъпна до всички почитатели на словото“, каза Станимир Минчев.

„Това е един много голям жест, който се вгражда в цялостната панорама на поетите на Стара Загора. Иван Мирчев е лидер в късната поетична старозагорска школа, защото до 80-те години на XX век не е имало издание или литературен форум без негово участие“, сподели с гостите в музея, неговият пазител и ръководител Иван Матев. Той връчи специално свидетелство за дарението на Лайнс клуба и изрази дълбоката си благодарност. Матев прочете и кратка есеистично оформена справка за поета и човека Иван Мирчев, който от думите му е неразделна част от литературния храм под липите. „Той е роден на 11 октомври 1897 година в Стара Загора. Произхожда от виден възрожденски род. Завършва Мъжката гимназия „Иван Минчев Вазов“ през 1921 година и започва трудовия си път в старозагорския клон на Българска народна банка, където работи до 1948 година. Първите си стихове Иван Мирчев отпечатва през 1914 година в столичното списание „Бисери“. От 1916-1918 година той е част от литературно- художественото списание „Хризантеми“. Това е една от предпочитаните трибуни на българските символисти“, сподели с присъстващите Иван Матев”, гласеше част от текста. Матев допълни, че страниците на тефтера са много ценни и показват неразкрити страни на късния български символизъм. Изписаните редове с лилаво мастило, рядкост по това време, също показват специалното отношение на автора им. Има нанесени от поета последващи поправки с мастило и молив. Част от произведенията са публикувани в книгите му или в списания. Има залепени няколко изрезки на негови публикации. На първата страница е написал името си и “Стихотворения”, както и “Ст. Загора 1919 год. февр.”.

355687868_6334545889926836_2562658510048583727_n„Чест е да приемем поредно дарение за музей „Литературна Стара Загора“. Сред нас днес са и други, допринасяли с безценни експонати колекцията му. Отправям апел към родственици и близки на нашите емблематични поети – ако имате снимки, бележници или част от библиотеките на всички, с които старозагорци се гордеем – „Литературна Стара Загора“ е естествен техен дом. Не само ще бъдат съхранени, но и съм сигурна, че някой ден ще бъдат обект на наука, на различни разработки, за да бъдат винаги живи“, каза по време на събитието в храма на поетите под липите ресорният зам.-кмет Милена Желева.

„Нека бъде последван нашият пример. Наблюдавам, че музеят е все по-хубав, все по-богат. Всеки, който може да допринесе за фонда му – нека го стори, това е жест в името на общото благо“, сподели с присъстващите Здравко Георгиев, директор на Радио Стара Загора и член на Лайънс клуба.

Предстои обстойната обработка на тефтера на поета Мирчев, подчерта Иван Матев. „Ще потърсим подходящо място в експозиционната му витрина, а с този дар ще се обогати не само тя, но и духовността“, допълни той.

Бележникът на поета е открит от старозагорската изследователка Снежана Маринова. Тя сподели, че за първи път тефтерът ѝ попада преди около 20 години. Желанието да го откупи тогава е било неосъществено поради твърде високата му цена по онова време. „Преди година и половина с мен се свързаха колекционери и ми предложиха да го закупя. За щастие се съгласиха да изчакат известно време, докато събера необходимите средства“, уточни Маринова.

Журналистът Росица Ранчева допълни, че в полза на музея, както и на почитателите на словото, ще направи подарък на „Литературна Стара Загора“ – собствената си дипломна работа, която е на тема „Литературно-критически очерк за Иван Мирчев“.

Стихове на емблематичния поет са публикувани в „Златорог“, „Везни“, „Септември“, „Пламък“, „Литературен час“, „Литературен фронт“ и други. Член е на Съюза на българските писатели. От 1967 година Иван Мирчев е Почетен гражданин на Стара Загора. През 1977 година е удостоен с орден „Народна република България“. Умира на 14 април 1982 година.
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!