BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мнение: Относно инвестиционно предложение за завод за горенe на боклук до Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Изпратено до медиите от Б. Лазаров. Публикуваме го без редакционна намеса:

20220301_191756Уважаеми старозагорци, на 01.03.2022 се проведе втора част на обществено обсъждане по постъпило инвестиционно намерение в Община Стара Загора за изграждане на завод за горене на отпадъци в землището на село Ракитница. Първото обсъждане бе проведено в петък, но поради липсата на подготовка на инвеститора Николай Тодоров от ЕКО ГАРБ ООД и множеството неотговорени въпроси, се наложи провеждане на второ. То продължи повече от 2 часа и премина в същия дух. Още в началото стана ясно, че фирмата-инвеститор не прави разлика между Наредба за реда и начина за измерване на вредните емисии и наредбата, определяща техните безвредни за здравето стойности. Този път в отбора на фирмата, предложила изграждането на завода за горене на отпадъци, присъстваха няколко нови лица:

Тонка Атанасова – вече бивша директорка на РИОСВ Хасково и освободена от поста преди месеци по времето на служебното правителство. Интересен е и фактът, че въпросната дама в качеството си на директор на РИОСВ Бургас (2015-2020) е подписвала документите, свързани със завода за изгаряне на отпадъци в гр. Созопол на същия инвеститор, който пък е получил зелена светлина за изграждане му по време на скандално известния кмет на ГЕРБ, обвинен за присвояване на близо 2 мил. лева, Панайот Рейзи;

Радослав Смилянов – бивш високопоставен служител към „Министерство на околната среда и водите“ по времето на правителствата на Бойко Борисов

В процеса на дебата бе отправена критика към Община Стара Загора, че поета посоката от Живко Тодоров за разрешаването на проблема с отпадъците чрез тяхното изгаряне, лежи най-долу в приетата национална йерархия за „Управление на отпадъци“. Според нея процесът за управление на отпадъците трябва да минава първо през предотвратяване, после през повторна употреба, рециклиране, оползотворяване, депониране и най-накрая – изгаряне. Също така се оказа, че новото депо на Стара Загора, с инвестиция от 52 мил. лева и открито през 2016 от Бойко Борисов с фразата „Така сме го направили, че да мирише на бор“, ще се изчерпи до няколко години. За съжаление ще се изчерпи, не „миризмата на бор“, а капацитета му.

Отсрочката даде време да направя проучване за използваната технологията, която Община Стара Загора в прессъобщението си бе характеризирала с думите „нова технология“, „енергийно оползотворяване“ и „надграждане на системата за третиране на отпадъци“. За разлика от текстовете, писани от ПР-ите на кмета Тодоров, в документите на РИОСВ Бургас за същото съоръжение до Созопол по-често се среща думата „изгаряне“.

След като на предишната среща собственикът на фирмата-инвеститор удобно забравяше да отговаря на поставени от обществеността въпроси, задаването на които беше допълнително усложнено от липсата на работещи микрофони в общинската залата. Затова си направих труда да разпечатам няколкото подготвени от мен с надеждата, че ще успея да ги задам и получа отговори.

1. Какво става с тежките метали и канцерогенните съединения, които се съдържат в твърдите битови отпадъци?
2. Колко често ще бъдат правени измервания за количества отделяни тежки метали и канцерогенни съединения и от кого?
3. Какво става с емисиите на диоксини и азотни окиси при изгарянето на пиролизното масло и газ ?
4. Имате ли анализ от акредитирана лаборатория за състава на пиролизното масло?
5. Колко често се налага спиране на инсталацията и защо?
6. Ще се използват ли автомобилни гуми за зареждане на реактора?
7. Правен ли е ОВОС на текущата технология за термично третиране в Созопол?

В общи линии отговорът на първите два въпроса беше, че не се отделят такива съединения при горенето и че те самите ще се самоизмерват колко замърсяват. Да, правилно четете! Самите те ще се самоизмерват колко замърсяват!

Получих и частичен отговор и на 6-ти въпрос, че когато инсталацията им в Созопол не е натоварена, са използвали и гуми за поддръжка на термичния процес. Останах с впечатление, че и ОВОС не е правен на инсталацията в Созопол.

Информацията, която получих от запитвания към специалисти за тяхното мнение за предлаганата „нова“ и „надграждаща“ , според Община Стара Загора, технология за термична обработка на RDF, бе – че хич не е нова и че не работи, или поне не безпроблемно. От преди 10-на години има платени и изработени подобни реактори за използване в европейски държави, които събират прах или дъждовна вода по полето, защото проектите са прекратени. Това бе потвърдено и от Радослав Смилянов, който сподели, че по това време са работили 20-тина такива реактора като в момента вероятно няма нито един.

В крайна сметка след два дебата – много въпроси без отговор, много разминавания, използването на конкретните експерти от страна на инвеститора, предизвика в мен съмнения за техния интегритет, но пък хвърли светлина върху начина му работа.

Продължавам активно да следя темата и ви съветвам и вие да направите това.
#

сподели ме

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!