BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новата зала на Стара Загора ще е с подземни паркинги за 750 коли и 5200-6400 седящи места

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_8062

IMG_8072Два паркинга, на две нива – единият подземен, другият полуподземен, всеки с по 375 места, или общо 750 вътре в залата, плюс външен паркинг за още 100 места ще има новата многофункционална спортна зала “Арена Стара Загора” в парк “Артилерийски”. До вътрешния паркинг ще се достъпва от два различни автомобилни входа – единият от бул. “Хр. Ботев”, другият – по-нагоре, от пряката ул. “Одринска епопея”. Осигурен е достъп и на едрогабаритни товарни камиони до самата зала за разтоварване на спортно, концертно оборудване и други товари.

Това стана ясно по време на състоялото се днес награждаване и представяне на трите най-високо класирани идейни проекта в проведения от Община Стара Загора конкурс. Победителят сред тях, както стана ясно още миналата година, е проектът на архитектурно студио “Атек ВД” с ръководител проф. арх. Валери Иванов от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. На второ място беше класирано проектното предложение на „Тилев архитекти“ ЕООД – София, трети е проектът на „АТМ“ ЕООД – София. Наградите бяха връчени от част от журито, оценило проектите – зам.-кметът Красимира Чахова, началникът отдел „Обществени поръчки“ в местната администрация Мария Боянова и гл. арх. Виктория Грозева. Паричните премии са съответно 20, 10 и 5 хиляди лева. Победителят получава и правото да създаде работен проект. Очаква се подписването му да стане в близко време, като срокът за работа по него след това ще е 5 месеца.

Новата зала ще даде възможности в нея да се провеждат много събития от местен и национален мащаб – културни, спортни, конгреси, бизнес форуми, изложения, концерти – предвид географското разположение на Стара Загора в центъра на България, отбеляза главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Това като цяло ще повиши социалния, туристическия и икономичестия статус на общината.

“Благодаря на Община Стара Загора за това, че прояви търпимост към генерираните напрежения, свързани с процедурата” – заяви проф. Валери Иванов. Както е известно, конкурсът беше почти провален след безотговорно решение на КЗК, което бе отменено от ВАС. Проф. Иванов поздрави всички участници в конкурса за представените от тях великолепни проекти. “Община Стара Загора би могла да издаде сборник с конкусните идеи, защото в тях има учебникарски примери. Готови сме да подпомогнем издаването на такъв сборник” – съобщи той. Авторският колектив на проекта се ангажира и с формирането на комплексен екип от специалисти, който да разработи план за управление на залата, която, освен че ще изпълнява разнообразни социални функции, да се превърне чрез разнообразните си обслужващи дейности и в едно печелившо предприятие. Основните приходи се очаква да идват от концерти на гостуващи групи и изпълнители, каквато е практиката на подобни зали в европейските страни. Заданието на Общината бе да се предвиди създаването на уникален многофункционален обслужващ комплекс, съчетаващ условия за спорт, рекреация, хранене, обслужване, търговия, медицина, социални и други дейности, адаптирани към динамиката на потребностите на хората.

Подробности по проекта на залата съобщиха арх. Калоян Колев – водещ проектант в частта “Архитектура”, доц.д-р инж. Цветан Георгиев (метални конструкции) и гл.ас. д-р инж. Николай Милев (стоманобетон).

Залата ще разполага с 5200 места. 4200 от тях ще са върху бетонова основа. 1000 седалки ще са разположени върху телескопични трибуни, като в залата в Синдикалния дом, чието прибиране ще увеличава размера на игралното поле. При концерти върху игрището ще могат да се разполагат допълнителни 1200 места, с което капацитетът на залата нараства до 6400 места.

Комплексът ще включва и втора, тренировъчна зала с площ 1800 кв.м и допълнителни 260 места към нея, която ще може да се използва самостоятелно – с отделен външен вход и самостоятелни съблекални.

Ще има и хипермаркет за хранителни стоки на площ от над 1 декар. Предвиден е отделен достъп за ВИП-гости и на хора с увреждания.

Нивото с основния вход за зрителите ще има три разпределителни фоайета с връзка помежду си. На това ниво е разположена тренировъчната зала, както и подходът за тирове до самото игрище. Тук ще има музей на спорта, панорамен ресторант с изглед към парка, както и пешеходен пасаж около фоайета с търговски обекти, бюфети, гардероби и тоалетни около него.

На следващото ниво ще е разположена администрацията на залата и физиотерапия. На най-горното ниво са зоните за журналисти и ВИП-гости, техническите помещения за залата и две открити площадки за разполагане на климатичните съоръжения.

Над бетоновия градеж залата ще бъде покрита от здрава и сравнително лека стоманена конструкция. Цялото съоръжение е изчислено да издържа на земетресения.

Oбщaтa cтoйнocт нa инвecтициятa в пpoeктиpaнeтo и изгpaждaнeтo нa cгpaдaтa e 25 000 000 лева c ДДC.

На събитието присъстваха още зам.-кметът Янчо Калоянов на Община Стара Загора, проектантските колективи, архитекти, медии и граждани.

В края на официалната церемония беше открита изложба с макети и постери с изображения на конкурсните проекти. Тя ще може да бъде видяна в Културен център “Стара Загора” – фоайето на етаж 2, до края на юни.

Още по темата:

ВАС отмени нескопосаното решение на КЗК относно залата в Стара Загора – април 2021
КЗК поставя каруцата пред коня и прави неверни заключения, за да бастиса новата зала на Стара Загора
Проект на професор от УАСГ е победител в конкурса за новата зала в Стара Загора

Правителството дава още 10 млн. лв. за залата в парк “Артилерийски”

IMG_8076IMG_8068IMG_8082IMG_8118IMG_8074IMG_8066IMG_8057IMG_8056IMG_8054

#

социални бутони

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!