BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новооткрита и реставрирана мозайка от античния град Августа Траяна представи Регионалният исторически музей в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420233

P1420245С 29 420 лв.  средства от проект, защитен пред на Министерството на културата, Регионалният исторически музей в Стара Загора извърши в течение на няколко месеца реставрация, консервация и експониране на подова мозайка, открита миналата 2019 г. в археологическия резерват “Августа Траяна-Верея”, на бул. “Руски” 47-49. Тази вечер мозайката бе представена пред старозагорската общественост и медиите.

Реставрацията е извършена от екип с ръководител Иван Ванев.

“Тази мозайка е малка част от едно наследство, което Стара Загора е получила от красивия античен град Августа Траяна. Благодаря на ръководството на музея и на работилите по нея за положените усилия, както и за запазването на цялото ни културно-историческо богатство – каза зам.-кметът по култура на Община Стара Загора Милена Желева (в средата на първата снимка). – Те имат нашата безрезервна подкрепа в лицето на кмета Живко Тодоров и се надявам през следващите години да продължат все така активно да работят” – допълни тя.

“Благодарим на Министерството на културата, което подкрепи проекта. Нашият Регионален исторически музей винаги е водил политика на участие в конкурси по различни проекти. Тази година продължаваме и се надяваме да спечелим още нови конкурси, за да съхраним и популяризираме нашето богато културно-историческо наследство, с което Стара Загора с право се гордее” – каза при представянето на мозайката директорът на музея Петър Калчев.

Археологът ас. Мария Камишева (на третата снимка) сподели подробности за откриването, реставрацията и експонирането на мозайката. Артефактът, част от комплекс, е открит почти в централната част на резервата “Августа Траяна” – каза тя. – Мястото е южно от улица с посока изток-запад и западно от улица с посока север-юг. Мозайката е открита в много лошо състояние. Имала е емблема (централната фигура), на която вероятно е било изобразено лице, което в късната Античност не е било прието да бъде представяно и е било премахнато. Мозайката е изработена с много цветове, много прецизно. Почистена е на ръка, със специални ултразвукови инструменти. Част от нея продължава на юг, но остава под неразкрит и непроучен имот. В северна посока е открита втора мозайка, вече експонирана в РИМ – Стара Загора.

Археологическите проучвания от 1900 г. до момента в Стара Загора са извадили на бял свят досега общо 14 подови и 2 стенни мозайки от античния период на града, припомни Мария Камишева. Някои от тях са експонирани на място – в пощата, под специален купол на ул. “Ген. Столетов”, други са вдигнати от местата на намирането им, но все още не им е открито място за експониране. Има и една, която е оставена зарита под 60 сантиметра защитен пласт.

На събитието присъстваха още началникът на отдел „Култура” при Община Стара Загора Диана Атанасова и зам.областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, журналисти и граждани.

P1420231P1420249
IMG_0091IMG_0111
#

социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!