BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Стара Загора закупи апарат за очен скрининг на деца

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1843IMG_1846Немски апарат за очен скрининг при деца „PlusОptiх“ ще бъде в подкрепа на превенцията на детското очно здраве. Той бе закупен от Община Стара Загора и предстои да бъде използван в детски ясли и градини. Ще бъде изготвен график за прегледите на старозагорските малчугани. За работата с него не се изискват специални медицински познания.

Целта на скрининга, който се извършва с машината, е да се улесни превенцията в ранна възраст и да се осигури възможност за извършване на профилактика и ранна диагностика на евентуални проблеми. Въпреки относително високото ниво на информираност сред родителите по проблема, те недооценяват значението на профилактичните мерки.

Скрининговите резултати не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог-специалист, а при необходимост и съответното лечение. Според данните над 80% от откритите в ранната детска възраст очни заболявания са лечими.

Апаратът вече бе презентиран в старозагорската Детска градина №20 „Мир“ миналата година, а днес бе направено показно как се работи с него и на други медицински специалисти от общински ясли и градини. В ползите от него се убедиха д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване“ и Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора.
#

spodelime.com

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!