BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Стара Загора и вестник “Стандарт” отличиха ученици за успехите им

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони и още снимки >>>

IMG_0165“Стара Загора за младите хора” бе мототото на общата инициатива на Община Стара Загора и вестник “Стандарт”, част от националната кампания на медията “Моят град – 10 причини младите да останат”.

В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, бяха отличени старозагорски младежи, показали през годината високи постижения в областта на образованието, науката, изкуството и спорта на национално и международно ниво. Всяко училище бе поканено да изпрати до 20 октомври номинации на свои заслужили възпитаници от 11 и 12 клас. Седем образователни институции дадоха предложения в категориите “Български език и литература”, “Култура, “Спорт” и “Благотворителност”.

“Нашата работа е да направим така, че всички вие, независимо къде продължите образованието си, един ден да се завърнете и реализирате в Стара Загора. Щастлива съм, че виждам във вас енергия и стимул за успехи. Гордеем се с младите хора на Стара Загора” – обърна се към гостите в залата ресорният зам.-кмет на Общината Иванка Сотирова.

“Днес, в деня на чудесата на света Параскева, сме се събрали тук, в залата, в която ние от “Стандарт” сме правили поредица от дискусии за бъдещето на града. Тук сме, за да проведем един своеобразен час по родолюбие, в който да отличим младите таланти на Стара Загора, които са гордост не само за славния си град, но и за цяла България” – подчерта Славка Бозукова, гл. редактор на вестник “Стандарт”.

Специално за церемонията по награждаване на младите хора в залата бяха някои знакови имена, тясно свързани с хилядолетния град – Христо Маринов, председател на Българската федерация по борба, световен и европейски шампион в класическия стил; Явор Янакиев – световен шампион по свободна борба, Анелия Димитрова – примабалерина в Държавна опера Стара Загора, Уляна Косева – Връзки с обществеността на Операта, Слънчезар Цанков – председател на съдийската комисия в Българската федерация по бадминтон, Стефан Христов – победител в обиколката на България по колоездене през 2015 година, последен участник по колоездене на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Официални гости бяха още народните представители от област Стара Загора Маноил Манев, Илиана Жекова, Радослав Рибарски, Георги Гьоков, общински съветници, както и представители на образователни и културни институции.

В категория “Образование” наградата получи Виктория Колева – ученичка от XII клас в Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски”. Учи електронна търговия и е отличничка. Участва дейно в клуб “Млад журналист”. Миналата учебна година е била водещ на младежкото предаване “Пожар в ефира”, излъчвано по Радио Стара Загора – Българско национално радио. Вики има куп постижения в сферата на образованието, но е и изявен спортист. Тя е част от Ръгби клуб “НСА” към Националната спортна академия – София, с редица отличия на национално и международно ниво. Представлява България в националния отбор по ръгби за жени от 2021 г. насам. Сред многобройните ѝ награди има 7 първи места в национални и международни състезания.

В категория “Танцово изкуство” – Жана Дякова. Тя е възпитаник на Националното училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”. Учи балет от 4-ти клас. Той е нейната страст и живот. Жана е трудолюбива, амбициозна, отговорна и комбинативна, съобразителна и умее да се адаптира с лекота в нови ситуации. Владее отлично английски език. Носител е на много отличия от престижни балетни конкурси в България и в чужбина – Германия, Италия, Испания и др. Участва в детски постановки на Държавна опера – Стара Загора, в национални чествания и празници.

В категория “Музика” отличието е за виртуоза на акордеона Цветелин Димитров, също от Националното училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”. Цветелин е най-изявеният ученик в класа по акордеон. Носител е на множество награди, малка част от които са 5 първи награди от национални конкурси. Цветелин има златен диплом от Международния конкурс “Златни клавиши” Велико Търново 2022г.

Четирима от възпитаниците на Спортно училище “Тодор Каблешков” бяха удостоени с награда от събитието: Калоян Атанасов – 11 клас, състезател по борба свободен стил, европейски шампион за кадети и републикански шампион; Ванеса Георгиева от 12 клас също не отстъпваща по успехи на момчетата. Тя заема 5-то място на Световно първенство за девойки борба свободен стил. Ванеса е още балкански шампион за кадетки и републикански шампион; Дянко Дянков, ученик от 12 клас, републикански шампион за юноши в борба свободен стил; Гюкан Хазим от 12 клас – републикански шампион за кадети в борба свободен стил.

В категория “Спорт” отличени бяха още: Георги Киров, ученик в 11 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Лубор Байер”. Той се състезава по бадминтон индивидуално, на двойки и отборно. Георги е шампион в Държавен личен шампионат по бадминтон 2022г. в дисциплина “Юноши и девойки до 19 г.”; Явор Христов пък е ученик 11 клас на Профилирана природоматематическа гимназия “Гео Милев”. Той има зад гърба си второ място в националното първенство по бадминтон и първо място на двойки, заедно с Георги Киров.

Награден бе и Антон Атанасов, ученик в 11 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Лубор Байер”. Състезава се в клуба по колоездене “Берое” във възрастова група “Юноши до 18 г.”. Той има множество първи награди от престижни състезания.

В категорията, която разкрива колко емпатични са старозагорските млади хора. Три дами получиха своите награди за отдадеността към обществото. Пристъпваме към наградите, които докосват сърцето. Тези, свързани с благотворителността. Щастлива съм, че тук, в Стара Загора има толкова много млади хора, които са готови да дадат от времето и емпатията си, за да помогнат на другите. Офелия Янакиева от Профилирана природоматематическа гимназия “Гео Милев”, ученичка от 12 клас, която се занимава с организиране и участие в благотворителни училищни, общоградски и национални каузи и събития. Нейна е инициативата за финансово подпомагане на бедстващи семейства с деца от село Каравелово, Община Карлово. Тя организира благотворителен Коледен базар в училище, както и благотворителен базар “С мисъл за Диди”. Направи съвместен проект с Обществен дарителски фонд – Стара Загора “Езиково обучение в МГ – да го направим по-добре”. Участва в много дарителски кампании, включително за храм “Св.Димитър”. Председател е на Ученическия училищен съвет. Още две момичета с огромни сърца, които живеят, за да помагат на другите, получиха признание днес – младите омбудсмани на Стара Загора, възпитаничките на Гимназия с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан” Анна-Мария Богданова и Мелиса Халил. За по-малко от една календарна година по тяхна инициатива, благодарение на всеотдайността и добрата им организация, младежите от Стара Загора се включиха в изключително много полезни инициативи. Само няколко от тях са Коледен календар за четвъртокласници “Малките добринки”, Благотворителен базар “С мисъл за Диди”, подкрепен от Община Стара Загора, Дискусия: “Психичното здраве в училище – възможни и необходими мерки”, Онлайн курс по фотография “Трети март през моя обектив” за ученици от VIII до XII клас, викторина “1000 причини да се гордеем, че сме българи”, която бе с благотворителна и образователна цел в средните училища на града под патронажа на старозагорския омбудсман Надежда Чакърова, както и с подкрепата на Община Стара Загора, Регионален Исторически музей Стара Загора, Център за подкрепа на личностното развитие Стара Загора, а в момента тече отново тяхна благотворителна инициатива “Книги за град Кубрат”, свързана с възстановяването на изгорялата детска библиотека в град Кубрат.

Официалната церемония донесе много радост за наградените деца, но и много вдъхновение, че Стара Загора е за младите хора, както и много гордост за всички присъстващи в зала “П. Р. Славейков”.
#

сподели бутон

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!