BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Стара Загора се включи в засаждането на “Музикална гора”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

5476475247824

Поредна зелена инициатива обедини старозагорци днес. Целият колектив на Държавна опера – Стара Загора и приятели на изкуството засадиха на площ от 3 дка 2000 фиданки от дъб (цер), осигурени от Държавно горско стопанство – Стара Загора. По този начин беше залесена първата в България „Музикална гора“.

В екопроявата се включиха зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Красимира Чахова, областният управител Гергана Микова и заместниците й Димитър Драчев и Красимир Червилов, представители на различни институции, неправителствени организации и граждани.

„Благодаря на всички, които подкрепиха тази благородна инициатива на Държавна опера – Стара Загора. Знаете, че Община Стара Загора извърши една от най-мащабните залесителни кампании през 2019 година, като такава беше насрочена и за 2020 година, но за съжаление заради противоепидемичните мерки тя не беше осъществена“, каза в края на акцията зам.-кметът Милена Желева. Тя обяви, че до края на месец март се предвижда на площ от 380 декара да бъдат засадени нови още 10 000 фиданки от цер.

Желева допълни, че целта е Стара Загора да се превърне в най-зеленият град в България, като ежегодно бъде извършвано залесяване на обезлесените от пожари и незаконна сеч терени. Зам.-кметът пожела всички засадени фиданки да се хванат и след няколко години да има гора на мястото.

Инициативата на колектива на Операта се организира в навечерието на 28 февруари, когато през 1895 г. Митрополит Методий Кусев засажда първите фиданки на Ахмак байр, за да се превърне това опустошено място в сакралното за старозагорци Аязмо, в зеленото сърце на Стара Загора.
#

споделяне в социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!