BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Чирпан откри Международния фестивал на лавандулата под патронажа на министерствата на културата и туризма

Разписание – градски транспорт >>>>
*

Кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов (вдясно) и зам.-министърът на туризма Павлин Павлов при откриването на фестивала

Кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов (вдясно) и зам.-министърът на туризма Павлин Петров при откриването на фестивала

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Чирпанските лавандулови полета привличат ежегодно хиляди туристи

Община Чирпан за трета поредна година в три юнски дни презентира културата, бита и кулинарията чрез красивата и ароматна лавандула. „Тъй като министерството на туризма застана плътно до нас и ни помага в това начинание, ние показваме заедно и с министерството на културата, че Чирпан е Яворов, Чирпан е вино, Чирпан е много култура, поезия, изобразително изкуство и правим всичко възможно да го популяризираме“, каза кметът Ивайло Крачолов при откриването на Международния фестивал на лавандулата. Той благодари на екипа си вложил много усилия в организацията от всеки детайл до саунда на сцената, важни за посрещането на гостите за празника.

„Несъмнено, с богатото си културно-историческо наследство и традиции в развитието на културен и фестивален туризъм, Чирпан се утвърждава като едно от местата на картата на България, които благодарение на прекрасните лавандулови полета привличат ежегодно хиляди туристи“, каза зам.-министърът на туризма Павлин Петров. Той прочете поздравителния адрес на министъра Евтим Милошев, който пожела на жителите и гостите на фестивала да запазят своя висок дух и съхранявайки автентичните местни обичаи и фолклор, да продължат успешно да развиват града като разпознаваема и притегателна туристическа дестинация.

Областния управител на област Стара Загора Ива Радева поздрави организатори и участници „с уникалния празник, популярен не само в България, а и в чужбина, освен че популяризира града, дава още една причина да се гордеете, че живеете в Чирпан, поздравявам Община Чирпан за хубавата организация“. Международния фестивал на лавандулата приветства с празнично шествие представителите на държавни и общински институции, гости от Италия, Армения и Индия, туристи от различни краища на България и света, народни представители от 50НС, кметове, общински съветници и членове на РАО „Тракия“ и др.

В дефилето, водено от чирпанските кукери, участваха с фестивални костюми деца и възрастни от детски и учебни заведения, читалища и социални центрове, гости от София, Ботевград, Карлово, международни танцови школи и др. Концертът на Ансамбъл „Тракия“, който 50 години представя съвременно изкуство от всички етнографски области с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди, възхити публиката в първия ден от празниците в Чирпан. Тази вечер от 19 часа организаторите представят Миро, Пламен Бонев (De La Bona) и DJ Mascota, а утре вечер на сцената ще имат фестивална изява Васил Петров и Държавна опера – Стара Загора. В програмата са включени изложби, срещи-разговори, туристически пътеки, базари на занаятите, фермерите и изкуствата, кулинарни алеи,  фото будка и 360° видео спомен в лавандулата, спектакли и събития за деца, винени дегустации и посещения на винарни и дестилерии, уроци по индийски танци, йога, паневритмия и т.н.

Успех на участниците във фестивалното издание и на лавандулопроизводителите пожела и земеделският министър д-р Георги Тахов. „Производството на лавандула е ключов сектор в земеделието, който се развива с бързи темпове и има значителни перспективи за бъдеще. През последните години площите с лавандула в България значително нараснаха, достигайки до 12 650 хектара. Вашите постижения са ярък пример за това как с ясна визия за развитие, силна мотивация и увереност в успеха може да се постигне значимо удовлетворение и признание“, написа д-р Тахов.

0000365436547630001MFL0003MFL00002

 

споделяне във facebook

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!