BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Петима старозагорци са сред 20-те финалисти в исторически турнир по математика

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Лодовико Ферари

Лодовико Ферари

На 30 май 2021 г. дистанционно се проведе квалификацията за участие във финала на турнира по решаване на алгебрични уравнения.

Турнирът е посветен на 500 години от рождението на италианския математик Лодовико Ферари (Lodovico Ferrari (1522–1565)), автор на метода за решаване на алгебрични уравнения от четвърта степен и и 125 години от рождението на Никола Обрешков (1896–1963).

Организатори на проявата са фондация “Математика без граници” и издателят на математическа литература Willie Yong от Сингапур.

Квалификацията се проведе върху 3 алгебрични уравнения и една система алгебрични уравнения.

Ето и имената на финалистите (по азбучен ред):

Ангел Ризанов, МГ – Русе
Ванеса Фидулска, МГ – Кюстендил
Велислав Джелепов, МГ – Пловдив
Демира Недева, МГ – Пловдив
Денис Сираков, МГ – Сливен
Деян Тасев, МГ – Перник
Деян Хаджи Манич, МГ – Варна
Дориана Петкова, МГ – Бургас
Иван Канев, ПГКНМА – Стара Загора
Кристин Спасова, МГ – Бургас
Лазар Тодоров, СМГ – София
Любен Карбанов, ПМГ – Стара Загора
Мария Дренчева, СМГ – София
Мартин Петров, ГПЧЕ – Стара Загора
Радослав Балкански, МГ – Стара Загора
Сара Илиева, ПЧМГ – София
Станислав Димов – МГ – Стара Загора
Стела Бинева, МГ – Хасково
Теодор Танков – Американски колеж – София
Ясен Пенчев, МГ – Габрово

Финалът на състезанието ще се проведе на 7 август 2021 г. в Несебър.

Победителите в турнира ще имат удоволствието да засадят своя роза в градината на розите в Несебър, в която има 17 розови храста на 16-те страни участнички във финала на турнира Математика без граници през 2019 г. и на проф. Минко Балкански.

Решенията на задачите на участниците в квалификацията ще бъдат публикувани в специална книга под редакцията на Wilie Yong.

* * *
Историята:

Италия, люлката на Ренесанса, е дала на човечеството според думите на Феликс Клайн, велико изкуство – алгебричното решаване на кубичните уравнения.

Преди повече от 4 столетия в Италия се устройвали математически дуели по решаване на алгебрични уравнения. Сред участниците са били колоси като Сципион дел Феро, Николо Тарталия, Джеронимо Кардано и Лодовико Ферари.

“През 1548 година Lodovico Ferrari (1522–1565) предизвиква на математически дуел професора по математика от Венеция Николо Тарталя, който по това време се считал за един от най-силните математици на Италия. Двубоят трябвало да се състои в решаване на по 30 задачи, предложени от всеки на другия в рамките на 50 дни. Тези решения трябвало да бъдат демонстрирани на публичен диспут в църквата пред избрано жури”, пише проф. Иван Тонов.

“Зад тях тълпата поздравявала с буйни крясъци и ръкопляскания победителя в диспута Луиджи Ферари – “румения юноша с нежен глас, весело лице, грамадни способности и дяволски характер”, както пишат за него съвремениците му”, пише в своя книга Николай Кованцов.
#

бутони за социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!