BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поклон пред паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4916 (Large)

IMG_4908 (Large)На днешния 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в знак на почит пред паметта на героите, дали живота си за свободата на България, венци пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк Аязмото поднесоха зам.-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова, зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, зам.-областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, народни представители, общински съветници и граждани.

Тази година заради мерките срещу коронавируса традиционният общоградски ритуал на Аязмото, който събира стотици старозагорци на това място, не се състоя. Въпреки това паметниците на двамата герои бяха окичени с венци и цветя в знак на признателност към тяхната саможертва.

За първи път Денят на Ботев и падналите за свободата на България се отбелязва на 2 юни във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) смъртта на Ботев се почита от останали живи негови четници.

На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Оттогава и до днес всяка година на тази дата в 12 ч. воят на сирените приканва гражданите да отдадат почит на загиналите за Родината.

IMG_4905 (Large)IMG_4912 (Large)
IMG_2839IMG_2824
IMG_2889
#

бутон за споделяне

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!