BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ползотворни превантивни събития в селата отчитат от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Плакат Ваканция 22 финал

Приоритет в дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) е поддържане устойчив диалог с представителите на образователните институции и подпомагане работата по изпълнение на плановете за действие по ранна превенция с учениците от всички училища на територията на община Стара Загора. Във връзка с това – през месеците май и юни в селата Дълбоки, Братя Кунчеви и Калояновец се реализираха работни посещения като затвърдена добра практика и съвместна работа с училищата, кметовете и районните полицейски инспектори. Целта е превенция на престъпността и ограничаване на криминалната активност на ромските деца в селските райони, както и мерки за обхващане и задържане на учениците в образователната система.

Три екипа обществени възпитатели от МКБППМН проведоха дискусии в часа на класа и групови консултации на ученици с рисково поведение в ОУ “Иван Мирчев” с. Дълбоки, ОУ “Христо Ботев” с. Братя Кунчеви и ОУ “Отец Паисий” с. Калояновец. Теми на беседите бяха – „Противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Закон за БППМН”, “Престъпления и наказания на непълнолетните”, “Образованието – шанс за ромските деца”, „Ранните ромски бракове”, “Опасен адреналин – селфи на ръба на живота”. Обхванати са общо 74 ученици от I до VII клас. Осъществени бяха индивидуални и групови консултации с 12 малолетни и 7 непълнолетни лица с проблемно поведение. Набелязани са съвместни действия за обхващане и задържане на деца и ученици в образователната система и мерки за ограничаване на противообществените прояви през лятото.

През летните месеци и тази година ще се проведе инициативата „Ваканция 2022″, в която Местната комисия предоставя безплатно пакет от 16 разнообразни инициативи за приятна и пълноценна ваканция на подрастващите в града. Нейното послание е “Усмихни се и мечтай”, каквото е мотото и на на цялостната им превантивна работа през тази година. „Тази инициатива на МКБППМН и Центъра за превантивна и психолого-консултативна дейност към Община Стара Загора да предлага на децата възможности за полезно и приятно организиране на свободното време чрез лятна превантивна програма „Ваканция”, стана традиция. За тринадесета година ще работим с деца от 8 до 18-годишна възраст, живеещи на територията на общината, пребиваващите през лятото в града и техни родители. Членовете и обществените възпитатели от МКБППМН към Община Стара Загора организират по свои идеи заниманията, с подкрепата на отговорни институции и организации, центрове и клубове, работещи с деца и за деца, доброволци, родители, учители, медии”, казват от Комисията.

Програмата включва фотоизложба, награждаване от конкурс, демонстрации, щафетни игри, здравословна и арг работилнички, интерактивни занимания и образователни игри, викторина и състезание с велосипед, спорт, пикник за деца и родители и много забавления. Дейностите подпомагат успешното справяне с някои от задачите на развитието, които стоят пред подрастващите и чието решаване гарантира тяхната сигурност и безопасност. „Много разнообразни са дейностите и са в синхрон с всичко, което се свързва с думичките”Усмивка” и “Мечта”, допълват те.

МКБППМН са в партньорство с ОД МВР, Пътна полиция, Старозагорска митрополия, ЦПЛР-КО, БЧК и БМЧК, РЗИ, ПИЦ по зависимости, спортни клубове, ПГМТТ “Н. Й. Вапцаров”, СУ “Иван Вазов” и други.
#

бутон за споделяне

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!