BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Дария Владикова става част от екипа на Института за устойчив преход и развитие към ТрУ

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC_2374

DSC_2368Проф. Дария Владикова става част от екипа на Института за устойчив преход и развитие към Тракийски университет – Стара Загора. Тя ще бъде ръководител на направление „Водород, водородни технологии и водородна ефективност“.

Проф. Владикова поема ръководството с амбиция за по-модерно бъдеще: „Приех поканата на ректора доц. Ярков да бъда част от екипа на Института, защото водородът е част от устойчивото развитие на България и защото Стара Загора е регион, който трябва да запази водачеството си като енергиен регион. Ние вече говорим за водородна икономика и за преход към тази икономика, така че трябва да фиксираме един по-широк спектър, защото постепенно водородът ще навлиза навсякъде, но това не значи, че ние трябва да започнем да работим, а трябва много добре да преценим и съобразим въвеждането на водорода със ситуацията в страната, с икономиката, с това да бъде икономически и социално безболезнен преход. Да направим един много добър анализ за възможностите за подкрепа на този справедлив преход към водородна икономика. Това е основната задача – от една страна анализи, от друга страна тематично развитие, от трета страна технологично развитие, защото ние в България не искаме да получаваме черна кутия, тоест водородна система и да я използваме без да я познаваме. Ние имаме амбицията да произвеждаме, защото в момента фирмите-производители не могат да задоволят потребностите, които до 2030-та година ще бъдат невероятно големи. Така че е добре ние да специализираме, в определени зони и да започнем да участваме в т.н. „верига на стойността“.

Дария Владикова е професор по електрохимия и доктор на химическите науки. Работила е в областта на кристалния растеж, химия на твърдото тяло и материалознание.

През последните 15 години научните й интереси са концентрирани върху електрохимични изследвания на твърдооксидни горивни клетки. Автор на над 100 публикации, в т.ч. съавтор на една монография, 5 глави в колективни монографии и статия в Енциклопедия по електрохимични енергийни източници (Elsevier).

Проф. Владикова е член на Научния комитет към Управителния съвет на Съвместно предприятие „Водород и горивни клетки“ (СП ГКВ), представител на БАН в Общото събрание на Новата европейска изследователска група по горивни клетки и водород (N.ERGHY) и в Управителния комитет на Европейския изследователски енергиен алианс.

Носител е на Наградата “Херман Гьор” на Европейския форум по горивни клетки.
#

сподели бутон

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!